VijestiVijesti

Početak projekta „Izrada Glavnog strateškog plana razvoja vodovoda na području grada Gračanice“

U četvrtak 12.10.2023. godine će svečano početi projekat zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke sa Bosnom i Hercegovinom „Izrada Glavnog strateškog plana razvoja vodovoda na području grada Gračanice“.

 

Glavni cilj projekta je izrada strateškog plana za razvoj vodovoda na području grada Gračanice koji će uključivati sve mjesne zajednice. Projekat finansira Vlada Republike Češke putem Češke razvojne agencije (www.czechiad.cz) bespovratnim sredstvima u iznosu od 700.000 KM. Projekat će se realizovati u periodu 2023-2024. godina. Implementator projekta je kompanija „ELKOT Brno“ iz Češke u saradnji sa „Zavodom za vodoprivredu“ iz Sarajeva. U sklopu projekta će biti izrađene kompleksne analize uzoraka vode, koje uključujući i utvrđivanje prisutnosti raznih vrsta pesticida, sa svih izvora vode na području grada Gračanice.

Svečano potpisivanje ugovora između Grada Gračanice, kompanije ELKOT Brno i Zavoda za vodoprivredu, koje će obilježiti početak radova, održat će se u četvrtak 12.10.2023. od 9 sati u prostorijama Gradske uprave Gračanica.

Bosna i Hercegovina je prioritetna zemlja u sklopu zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke. Vlada Republike Češke putem Češke razvojne agencije podržava projekte u Bosni i Hercegovini u sektorima čiste vode, obnovljive energije i javne uprave. Republika Češka svake godine donira više od 5,5 miliona KM u Bosnu i Hercegovinu kroz različite razvojne projekte.

EON

Slični postovi

Back to top button