Vijesti

Poljoprivreda na izdisaju

Poljoprivrednici ugroženi i u sve težem položaju

Vremenske prilike nisu ovoga proljeća išle na ruku poljoprivrednicima u našoj zemlji. To se odrazilo na smanjenje sjetvene površine u Tuzlanskom kantonu pa tako i na području Gračanice. Da li nakon svega treba očekivati poskupljenje poljoprivrednih proizvoda?

Poljoprivredna proizvodnja i sami poljoprivrednici su u BiH na teškim mukama. Da ne kažemo na koljenima. Sve je manje podsticaja a i ono što dođe je neredovno sa kašnjenjem. Kada je u pitanju Gračanica, svake godine je sve manje novca za poljoprivredu sa svih nivoa vlasti a rezultat toga je sve manje i manje zasijanih površina. Vahidin Smajlović je poljoprivrednik i vijećnik u Gradskom vijeću Gračanica. Nedavno je na sjednici iznio informaciju da je u odnosu na 2010. godinu u 2019. u Gračanicu stiglo 800 000 KM manje podsticaja za poljoprivredu. Rezultat toga je sve manje zasijanih površina, sve manje ljudi koji se bave poljoprivredom.

Sam grad izdvaja određena sredstva koja su nedostatna. Radi se o svoti od 50 000 KM, koju bi prema riječima Edina Šehića trebalo barem uduplati.

A kako se ovaj cjelokupna situacija reflektuje na konkretne poljoprivredne proizvođače govori Rukib Šestan, poljoprivrednik iz Donje Lohinje:

  • U teškom smo položaju. Podsticaja je sve manje a i ono što nas sleduje nije redovno. Proljetna sjetva je prošla a marke nismo dobili. Sve smo uložili i sada treba čekati povrat. Nama je u suštini dio podsticaja naš dio zarade. Bez toga mi ne možemo biti ni bolesni, ni upisati djecu u školu. Uz sve nepogode naša najveća elementarna nepogoda je Federalno ministarstvo poljoprivrede. U teškom smo položaju i ako se ništa ne promijeni mnogi će koji još uvijek nisu dignuti ruke od poljoprivrede.

 

EON

Slični postovi

Back to top button