Vijesti

Potpisani ugovori o dodjeljivanju sredstava aplikantima putem programa „Fond za dijasporu“

Jučer je u kabinetu Gradonačelnika upriličeno potpisivanje ugovora kojim su dodijeljena sredstva aplikantima koji su aplicirali na program „Fond za dijasporu“.

Naime, Grad Gračanica i Fondacija Mozaik osigurali su sredstva u Fondu za dijasporu u iznosu od 60.000,00 KM od čega i Grad Gračanica i Fondacija Mozaik investiraju po 30.000,00 KM.

Nakon provedenog javnog poziva, sredstva su dobila dva aplikanta i to: Zijad Ibrić za investiciju „Rajski izvor“ koja podrazumijeva fabriku za punjenje vode. Dodijeljena sredstva su u iznosu od 40.000,00 KM a ukupno će biti zaposleno jedanaest uposlenika nakon finaliziranja ove investicije.

Drugi aplikant kome su odobrena sredstva je Esad Memić za investiciju „Memić parketi“ koja se odnosi na prodaju i ugradnju parketa i tarketa. Dodijeljena sredstva su u iznosu od 20.000,00 KM a zaposlena će biti tri nova radnika.

Predstavnica Fondacije Mozaik, Nerma Saračević zahvalila se na izuzetnoj saradnji Gradu Gračanica i istakla značaj Fonda za dijasporu koji ima za cilj da privuče investitore iz dijaspore da pokrenu vlastite biznise u Gračanici.

Dijaspora program na nivou BiH uključuje opštine/općine/gradove Bihać, Bosanska Krupa, Cazin, Doboj, Gračanica, Gradačac, Jajce, Ključ, Lopare, Ljubinje, Modriča, Novi Grad, Ravno, Tešanj, Usora, Vareš, Velika Kladuša, Zavidovići i Živinice u 2022.godini.

EON

Slični postovi

Back to top button