Kultura

Predstava “Ime”

Pozoriste mladih Sarajevo

U četvrtak 17.oktobara na sceni BKC-a Gračanica odigrat će se predstava Pozorista mladih Sarajevo “Ime” koju je režirao Admir Glamočak. U predstavi igraju: Tatjana Šojić, Damir Kustura, Mirza Dervišić, Sanin Milavić i Ajla Cabrera.
Ulaznice po cijeni od 10 KM mogu se kupiti na biletarnici BKC-a od 10.oktobra.
“Ime” je adaptacija teksta komedije francuskih autora Matthieu Delaportea i Alexandre de La Patellièrea, a donosi priču o porodičnoj večeri na kojoj se raspravlja o budućem imenu najmlađeg člana porodice. Skandalozne sugestije imena pokazuju prava lica međuljudskih odnosa koji su refleksija društva i političkih okolnosti prošlosti i svakodnevnice.

“‘Ime’ je izvrstan predložak za pozorišnu predstavu. Porodična večera, na kojoj se ne pojede ništa, prijateljstva koja se raspadaju, skidanje maski i ogoljena ljudska lica. Ogoljena, ali ne onakva kakva uistinu jesu. Lica sa grimasom. Grimasa je smiješna, ali i opominje…
Adaptacijom originalnog teksta situaciju iz francuskog apartmana prenosimo u sarajevsko naselje gledajući naše odraze u ogledalu ili, a tako nam je jednostavnije, gledamo ljude koje prepoznajemo. Tatjana Šojić, Damir Kustura, Mirza Dervišić, Sanin Milavić i Ajla Cabrera izvanrednim glumačkim umijećem igraju jednostavnu, angažovanu priču koja se događa danas. Gledaoci će se smijati. Ili neće. Nama je važno samo da budu dio naše priče”, rekao je reditelj predstave Admir Glamočak.

Slični postovi

Back to top button