Događaji

Radni dan srednjoškolaca

Socijalni dan je dan u kojem srednjoškolci dobiju priliku da školske klupe zamijene za radno mjesto.  Uz pomoc poslodavaca ce steci osjećaj za radnu atmosferu i upoznati se sa osnovnim radnim procesima. Ilma Gluhić svoj socijalni dan provodi u biblioteci, a kako se snalazi poslušajte u nastavku.

”Moj socijalni dan je počeo sa jutarnjom kafom gdje su nas prelijepo ugostili i gdje smo shvatili da biblioteka nije toliko jednostavan i lagan posao.”

U BiH u sklopu ovog dana učestvuje 38 LT, dok na prostoru Gračanice u 21-oj firmi radno mjesto je dobilo 79 srednjoškolaca. Svoj socijalni dan započela je u fotografskoj radnji „Foto T&L“, Ajša Dogdić.

”Jeste, ovo je moj prvi socijalni dan i jako mi je drago što sam dobila priliku da budem dio ovog projekta, obzirom da prošle godine nismo imali priliku održati socijalni dan. Ovaj dan provodim u „Foto TiL-u“ gdje mi je moj poslodavac pokazao kako rukovati sa nekim programima, uređivanje slika i rukovanje sa profesionalnim fotoaparatom.”

Srednjoškolcima se pruža prilika da teorijsko znanje primijene u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto donesu odluku o njihovom budućem zanimanju. Laila Zildžić, učenica IV razreda zamijenila je školsku klupu, radnim mjestom u gradskoj upravi:

EON

”Ja se, pa djelimično vidim na ovom poslu, ono što mogu reći jeste da mi je dosta pomoglo u odabiru fakulteta koji planiram upisati za godinu dana i u potencijalnom budućem poslu kojim se planiram baviti.”

Za svako radno mjesto na kojem srednjoškolac volontira, poslodavac je dužan da uplati dnevnicu u Fond Socijalnog dana. Svrha ovog fonda jeste da srednjoškolci volontirajući jedan dan prikupe novčana sredstva kojima će se finansirati budući projekti mladih širom BiH. Kako je protekao jedan njegov radni dan, reći će nam Almers Aljić:

”Ovaj dan je prošao odlično, osjetio sam kako je to biti radnik. Mislim da je ovo jedno jako lijepo iskustvo, jako mi je drago što sam dio LT AsuBiH-a i socijalnog dana koji je ove godine organizovan, te se nadam da ću u budućnosti biti dio istog.”

 

Pripremili : Nedim Krajinović i Amina Kozarić

Slični postovi

Back to top button