Događaji

Sedmica posvećena bosanskom jeziku u Gradskoj biblioteci

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine na prijedlog države Bangladeša proglasila 21. februar Međunarodnim danom maternjega jezika, kao sjećanje na studente koji su tog datuma 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestvovali zato što njihov maternji jezik nije proglašen zvaničnim. Ovaj datum u kalendaru međunarodnih praznika postaje prihvaćen od 2000. godine.

U Biblioteci  Dr Mustafa Kamarić Gračanica   cijela sedmica je posvećena bosanskom jeziku a danas je upriličena radionicu o jeziku i pismu.

Kako se razvijalo pismo,kako je izgledalo;kako se govorilo nekada,kako se govori danas; – neke su od tema radionice Kluba mladih knjižničara ,na kojoj je izrađen i plakat povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika.
“Književnost i jezik“ tema je o kojoj će se govoriti sa profesoricom književnosti Mevlidom Đuvić u petak 19. februara od 17:00 sati na sastanku  Kluba ljubitelja knjige u Biblioteci.

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button