ČaršijaVijesti

Škole sakupile 660 kilograma elektro otpada


Globalni projekat Međunarodni dan e-otpada obilježen je i u Bosni i Hercegovini 14. Oktobra 2021. godine, tim povodom ovlašteni operater ZEOS eko-sistem, u saradnji sa Javnim preduzećem Komus d.o.o. Gračanica organizovao je edukaciju i sakupljanje elektro otpada u 23 osnovne, područne i srednje škole širom općine Gračanica.

Akcija reciklaže uključila je 5.857 učenika, koji su sakupili ukupno 660 kg električnog i elektronskog otpada. Najviše elektro otpada je sakupila Gimnazija Dr. Mustafa Kamarić 230 kg, a zatim Osnovna škola Gornja Orahovica 135 kg.Učenici su svojim vrijednim trudom i radom za svoju školu osvojili nagrade koje je obezbijedio ZEOS eko-sistem d.o.o.

– Dok količina otpada prelazi 57 miliona tona godišnje što je više od težine Kineskog zida, navike koje djeca danas stiču osiguravaju čistu budućnost svih nas. Ubijeđeni smo da će škole nastaviti sa odvojenim sakupljanjem elektro otpada, a ZEOS im kao operater stoji na raspolaganju za njegovo zbrinjavanje- poručuju iz ZEOS-a.

ZEOS eko-sistem i Javno preduzeće Komus kao društveno odgovorne kompanije i nosioci promjena svijesti, već dugi niz godina zajedno ostvaruju ciljeve koji se odnose na smanjenje zagađenja okoliša otpadom, ove godine naša država Bosna i Hercegovina je preko društva ZEOS eko-sistem postala dio djelokupne priče zajedno 78 država i 172 organizacije širom svijeta.

 

EON

 

 

 

Slični postovi

Back to top button