Čaršija

Sramota na Ratišu!!!

Ukradene nedavno postavljene klupe

Nedavno su na Ratišu zaslugom vrijednih pojedinaca postavljene klupe pored puta koji vodi do samog vrha dovišta. Na ideju je došao naš sugrađanin Muhamed Okanović koji je sa mjesnom zajednicom poslao aplikaciju ka Turističkoj zajednici TK. Projekat je odobren, ideja usvojena, plan realizovan. Klupe su postavljene prije nekih mjesec dana. I sve bi bilo super kada to ne bi bili “mi”. Naša posla. Prije nekoliko dana oglasio se inicijator projekta sa nevjerovatnom informacijom. Klupe su ukradene!!! Sramota!!!

U nastavku prenosimo FB status gospodina Okanovića u vrijeme kada su klupe postavljene:

 • “Ne pitaj što tvoja zemlja može učiniti za tebe – pitaj što ti možeš učiniti za svoju zemlju”
  John F. Kennedy, američki predsjednik
 • Šta kao građani možemo i trebamo napraviti za naš grad, selo, mjesto gdje živimo.
 • Putem G.Miričina – Dovište pješače mnogi izletnici, planinari, lovci, učenici a posebno vjernici koji posjećuju tradicionalnu manifestaciju dovište po kojoj je vrh planine Ratiš dobio ime. Pošto je uzbrdica a nigdje nema odgovarajućeg mjesta za odmor došao sam na ideju da bi bilo dobro uraditi proširenja, odmorišta i postavitit klupe za sjedenje.. Uradio sam projekat i finansijski plan. U ime Mjesne zajednice Miričina poslao prijavu uz prateću dokumentaciju na javni poziv Turističke zajednice Tuzlanskog kantona za sufinansiranje. Projekat je pozitivno ocijenjen i odobrena. sredstva su uplaćena na žiro račun Mjesne zajednice.
 • Kompletne klupe su dosta skupe a želja mi je bila da od dobivenih sredstava nabavim što veću količinu . Sa prijateljima sam organizovao da nabavimo betonske nosače, drvene štafle i drugi potreban materijal a mi smo izvršili montažu, prevoz i postavljanje klupa.
 • Moram ovdje spomenuti one koji su najviše pomogli, Sead Imamović je izvršio hoblanje štafli, ja sam ih dva puta premazao: sadolinom i lakom, Husein i Mersudin Hodžić su pomogli u montiranju i prevezli na odmorišta. Reuf Baraković nam je uradio metalne pločica sa natpisom. Uspjeli smo uraditi i postaviti ukupno 10 klupa, sedam pored puta, dvije na Dovištu i jednu na željezničkoj stanici.
 • Hvala svima na podršci, savjetima i pomoći; Turistička zajednica TK, Ermin Grbić, rukovodstvu MZ; Ervin Alić, Mirza Okić, Mevludin Alić, Asmira Imamović, Muhamed Beganović i svima drugima bez kojih ovaj vrijedan posao ne bih mogao završiti.
 • Ovo objavljujem sa jednim, jedinim ciljem da i drugi moji Miričani učine nešto korisno za svojm zavičaj.
 • Pošto je fotografija moja velika ljubav i ovaj puta sam dio aktivnosti zabilježio fotoaparatom.

A ovo je status objavljen nakon krađe:

 • Ukradene tri klupe sa odmorišta pored puta za Dovište. Mole se građani koji primijeti u svoj okolini da neko prodaje ili je nabavio klupu kao na slici da prijave policiji ili rukovodstvu MZ MIRIČINA. Dobio sam od bosanskog patriote, humaniste iz ovih krajeva koji želi ostati anoniman 500 maraka da isplatim kao nagradu osobi koju pronađe lopova ili lopove koji su ukrali klupe. Da se klupe vrate a izvršioci kazne i javno objavi.

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button