VijestiVijesti

Svečano obilježen 2. juni- Dan grada Gračanica

Danas je upriličena Svečana akademija i polaganje cvijeća čime je zvanično obilježen 2. juni Dan grada Gračanice.

Najprije su delegacije Grada Gračanice na čelu sa Gradonačelnikom, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada TK,  počasni građani Gračanice Pjer Buše, Dino i Lilan Čolan, Koordinacija boračkih udruženja, Udruženje antifašista i boraca NOR-a, predstavnici mjesnih zajednica i ostali položili cvijeće na centralno Spomen-obilježje Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.

Nakon toga, cvijeće je položeno i na Spomen-kosturnicu boraca NOR-a i bistu Josipa Broza Tita.

Pristupilo se Svečanoj akademiji u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra.

EON

Prisutnima se obratio gradonačelnik Nusret Helić, predsjedavajući Gradskog vijeća Mirzet Topčagić, Vedran Lakić federalni ministar energije, rudarstva i industrije, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić te Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta za Bosnu i Hercegovinu.

Zlatna značka grada Gračanice dodijeljena je sljedećim osobama: Tevhida Hegić, Zijad Kapetanović i Aziz Bešić.

Zlatna plaketa dodijeljena je: Humanitarnom udruženju Ajnur Mujić i firmi Ingrat d.o.o.

Orden koji nosi ime “Gradu Gračanica i Gradonačelniku Nusretu Heliću”, dodjeljuje se za izuzetan doprinos u ukupnom društveno-ekonomskom razvoju Gračanice, kantona i šire, kao i za ostvarivanje međunarodne saradnje. Orden dodjeljuje Evropski pokret u Bosni i Hercegovini, a predsjednik pokreta gospodin Predrag Praštalo uručio je orden gradonačelniku Nusretu Heliću.

Između obraćanja upriličeno je nekoliko tačaka kulturno umjetničkog programa na kojem su nastupale „Arabeske“ vokalni ansambl sa kompozijom „Voljeni grade moj“.

Nakon toga prikazan je film o događajima koji su obilježili  proteklu godinu. „Od 2. juna do 2.juna“ , čiji je autor novinar Fahrudin Kurtović.

U velikoj sali nastupili su i Erol Ramadanović bariton, Hana Salihović sopran i Zerina Šabotić klavirska pratnja, te balerina Danijela Knežević.

Slični postovi

Back to top button