VijestiVijesti

Svečano obilježen 25.maj – Dan odbrane Gračanice

Prigodnim programom danas je u Gračanici obilježen 25. maj, Dan odbrane Gračanice.

Nakon himne Bosne i Hercegovine sa kojom je počeo današnji program, gradonačelnik Nusret Helić obratio se prisutnima sa prigodnim referatom. 

Nakon referata upriličen je monolog “Kolaž tekstova bosanskohercegovačkih pisaca” kojeg je interpretirao Adem Smailhodžić, glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koga je uz harmoniku pratio Ejub Ferhatović, profesor muzike.

Poslije monologa, prisutnima se sa referatom obratio profesor doktor Omer Hamzić, glavni i odgovorni urednik Gračaničkog glasnika.

EON

Povodom 25. maja Dana odbrane Gračanice objavljen je konkurs na temu “Oni su grad odbranili”, te je komisija odabrala tri najbolja rada. Učenice su imale prijem kod Gradonačelnika koji im je uručio novčane nagrade i knjige na poklon. Treće mjesto osvojila je Amina Piragić, drugo Berina Fazlić a prvo Elma Mujčić koja je prisutnima pročitala svoj literarni rad.

Zemljo tisućljetna naziv je muzičke numere koju je izveo Kenan Hasić Tenor, operski pjevač. Na kraju delegacije su položile cvijeće na centralno Spomen-obilježje Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.

Podsjećamo, jučer je u povodu 25. maja upriličena memorijalna šetnja na Zečev gaj mjesto gdje su život za Bosnu i Hercegovinu na današnji dan položila desetorica boraca teritorijalne odbrane.

Također danas je cvijeće sa gradonačelnikom položio i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, koji je bio u zvaničnoj posjeti gradonačelniku i Gradu Gračanica.

U nedjelju će biti održana počasna biciklistička vožnja Gračanica  – Zečev gaj – Vis (okupljanje od 8 sati u centru grada).

Slični postovi

Back to top button