Događaji

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

"Pravovremenom reakcijom možemo zaustaviti ovu bolest", poručuju iz Crvenog križa FBiH.

Današnji datum, 24. mart, svake godine, obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze kako bi se podigla svijest javnosti o tome da je tuberkuloza i dalje jedan od vodećih globalnih zdravstvenih problema. Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti “IUATLD” predložila je da se 24. mart proglasi Međunarodnim danom borbe protiv tuberkuloze s ciljem upoznavanja svjetske javnosti kako je TB i danas veliki javnozdravstveni problem.

“Pravovremenom reakcijom možemo zaustaviti ovu bolest”, poručuju iz Crvenog križa FBiH.

U Europi i Sjevernoj Americi, broj oboljelih je počeo rasti u 17. stoljeću, da bi epidemijske razmjere dosegnula tijekom 18. i 19. stoljeća, nakon čega se broj oboljelih postepeno smanjuje zahvaljujući poboljšanju općeg životnog standarda i higijenskih navika, kao i otkriću lijekova.

Prema podacima Federalnog registra za tuberkulozu, u 2017. godini prijavljeno je 495 slučajeva obolijevanja od tuberkuloze, čime se ova bolest i dalje nalazi među deset vodećih zaraznih bolesti u Federaciji Bosne i Hercegovine. U razdoblju 1996-2017. godina, u Federaciji Bosne i Hercegovine bilježi se konstatan pad stope obolijevanja od tuberkuloze, koja se kretala u rasponu od 93 slučaja (1998.) do 22 slučaja na 100.000 stanovnika u 2017. godini.

Prema podacima iz Globalnog izvještaja SZO o tuberkulozi za 2020., u Bosni i Hercegovini registrovano je 580 oboljelih od tuberkuloze, od toga 535 novih slučajeva. Plućna tuberkuloza bila je najčešći oblik tuberkuloze, a najveći broj oboljelih od tuberkuloze evidentiran je u starosnoj grupi od 55 do 64 godine.

Godine 1882. u Fiziološkom društvu u Berlinu, Robert Koch je iznio vlastitu spoznaju o uzročniku tuberkuloze, patogenom mikroorganizmu štapićastog oblika, koji je po njemu nazvan Kochovim bacilom. Bilo je to revolucionarno otkriće u borbi protiv najopasnije bolesti 19. stoljeća. Također je pronašao uzročnike kolere, ispitivao malariju i afričku bolest spavanja, te uveo liječenje kininom. Godine 1905. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu. Dokazao je da su uzročnici bolesti živi mikrobi. Otkrio je postupke za uzgoj i proučavanje bakterija te suzbijanje mnogih zaraznih bolesti. Uveo je laboratorijski uzgoj bakterija na hranjivoj podlozi. Razradio je postupke bojanja bakterijskih stanica.

Robert Koch

Ministarstvo civilnih poslova BiH objavilo je da Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze pruža priliku za podizanje javne svijesti o poražavajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju i o potrebi za pojačavanjem globalnih napora u pravcu okončanja epidemije.

 

 

Slični postovi

Također pogledaj

Close
Back to top button