Nekategorisano

Tropske noći u Gračanici, Sarajevu i Bihaću

Pijesak iz Sahare stigao u BiH

U toplijem dijelu godine nije neuobičajeno da s jačim južnim vjetrom pristigne i saharski pijesak.

Prvu epizodu koncentracije pustinjskog pjeska smo imali krajem marta 2020. godine i on je došao iz područja centralne Azije. Druga trasa, kada je riječ o ovoj pojavi, je učestalija, u pitanju je pijesak koji dolazi iz pustinje Sahare i upravo taj pjesak ovih dana prekriva automobile, stolove tek otvorenih kafića i druge površine u BiH.

“Takvu epizodu smo imali krajem marta 2020. godine i bila je uzrokovana poljem sniženog atmosferskog pritiska nad Iranom i povišenog nad Kazahstanom, u čijem kanalu preko Crnog mora je pristizao pijesak iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog mora”, objasnio nam je meteorolog Nedim Sladić.

Osim što ovaj pijesak ostavlja tragove u vidu taloga na površinama, također u određenoj mjeri utječe i na zagađenje zraka.

“Saharski pijesak je postao primijetan građanima kroz žute taloge od lokalnih pljuskovitih padavina koje smo imali jučer, pa smo mogli svjedočiti prljavim staklima i automobilima. Osim toga, saharski pijesak se povećava spuštanjem zračne mase s visine u prizemlje i koncentracije lebdećih PM čestica, pri čemu se zrak onečišćava pa imamo svojevrsnu pojavu aerozagađenja”, rekao je Sladić.

On je podsjetio i na pojavu tropske noći u Sarajevu, Gračanici i Bihaću do kojih dolazi usljed nemogućnosti hlađenja vjetra zbog toplote, prizemlja i visine. On je objasnio da je riječ o rijetkoj pojavi kod nas, čak i za vrijeme ljetnih dana.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tropsku noć u maju smo prije ove imali još samo 28. maja 1993. godine.

Slični postovi

Back to top button