KulturaVijesti

U Donjoj Lohinji položen kamen temeljac za izgradnju novog školskog objekta

U Donjoj Lohinji danas je upriličen svečani čin polaganja kamena temeljca za izgradnju novog školskog objekta.

Osnovno školsko obrazovanje bitan je faktor za sve buduće generacije odakle će djeca sa sobom nositi najljepše uspomene.

Veliku podršku ovom projektu pružili su roditelji MZ Donja Lohinja, Grad Gračanica te Ministarstvo za Obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona.

Uloga domaćina pripala je direktoru Druge osnovne škole Ifadu Kruškiću.

„Danas smo tu da na jedan simboličan način obilježimo gradnju novog školskog objekta, želim se zahvaliti svima koji su dali nesebičnu podršku ovom bitnom projektu. Pribavljena je sva neophodna dokumentacija i inicijalna sredstva  te se svi radujemo doprinosu da učenici imaju bolje uvjete za učenje, nastavnici bolje uvjete za rad, a mještani da spoznaju da i ovde mogu živjeti i odgajati svoju djecu“ rekao je Kruškić.

EON

Predsjednik Vijeća Mjesne zajednice Donja Lohinja Zijad Kapetanović bio je izuzetno sretan zbog današnjeg svečanog čina.

„ Ovo je veoma važan projekat za našu djecu koja će dobiti bolje uslove za učenje, draga naša djeco vaše je da ovu školu ukrasite pohvalama, zahvalnicama i diplomama“ kazao je Kapetanović.

Današnji događaj je upriličen dan pred Kurbanski bajram, s tim u vezi poveznicu i govor održao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gračanica, Smajo ef. Mustafić.

„Ovo je veliki događaj bilo gdje, a pogotovo za ovu Mjesnu zajednicu. Škole su od izuzetne važnosti, djeca su neprocjenjivo blago i vrijednost naše zajednice. O djeci moramo itekako voditi računa, oni su ti koji će sutra nositi društvene i vjerske aktivnosti. Potrebno je da ih osposobimo da to oni bolje rade od nas“ kazao je ef. Mustafić.

Grad Gračanica će ovom projektu dati veliku pomoć, s tim u vezi prisutnima se obratio Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Gračanice, Nihad Krajinović.

„ Gradska uprava se raduje svakom novom projektu na području grada i dati će i ovome doprinos koliko to može. Grad Gračanica prepoznajući značaj obrazovanja na ovom području obezbjedio je  financijska sredstva za gradnju ove škole“ istakao je Krajinović.

S boljim uslovima u školama stiče se bolje znanje riječi su ministra za Obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona Ahmeda Omerovića.

„ Vi ste ljudi koji grade i izgrađuju, Vlada TK je sve ovo prepoznala te je jučer  donešen Program kapitalnih investicija gdje postoji stavka za izgradnju ovog školskog objekta u iznosu od 100.000 KM. Ova sredstava će uskoro biti operativna, te će uskoro biti Vama na raspolaganju“ rekao je ministar Omerović.

Proučena je dova za početak ove gradnje da sve prođe u najboljem redu. Kamen temeljac su položili gospodin Mehmed Meho Hadžić i ministar Obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Slični postovi

Back to top button