ČaršijaVijesti

U Gračanici prvi put obilježen Svjetski dan hidžaba

Sinoć je u dershani Osman-kapetanove medrese u Gračanici održan program posvećen Svjetskom danu hidžaba.  Rabija Husić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Gračanica ističe da je ponosna jer je ovo prvi put da se u Gračanici obilježava ovaj dan.

U sklopu programa prisutni su uživali u ilahiji koju je izveo Hor El-Emin, reviji – butika “Nahla”  koji je specijaliziran za žene, djevojke i djevojčice koje se odijevaju po islamskom vjerskom propisu, ali i prezentaciji pod nazivom ”Moj hidžab, moj ponos” u kojoj su žene pričale svoje priče o poslu i hidžabu.

Organizatori ističu da će ovaj događaj biti obilježen i naredne godine.

Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Svjetski dan hidžaba ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba. Odlučila se na taj potez nakon što je u New Yorku nakon terorističkog napada 2001. godine doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab.

Tako je došla na ideju kampanje kao sredstva poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke da samo jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab.

EON

U mnogim državama se 1. februar obilježava kao Dan hidžaba, koji je više nego bilo koji drugi odjevni predmet faktor prepoznavanja muslimanki širom svijeta. Hidžab se, međutim, u islamu ne tretira kao poseban vjerski simbol i obilježje, nego kao propis.

Slični postovi

Back to top button