VijestiVijesti

U narednih 10 dana isplata naknada za prevazilaženje energetske krize

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je jučer konačne rezultate Javnog poziva za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize.

Prema konačnoj listi, sa područja Gračanice ostvarena je pomoć za 3060 domaćinstava u ukupnoj vrijednosti 1.277.099 KM. Za jedno domaćinstvo u kojem živi penzioner naknada iznosi 364 KM dok je za ostale tri kategorije domaćinstva definisane javnim pozivom, odobrena naknada u iznosu od 579 KM.

Prema riječima ministra Delića, sredstva bi danas trebala biti prebačena gradovima i općinama. Ministar očekuje da gradovi i općine građanima sredstva isplate najkasnije u narednih deset dana.

Ministarstvo će, navodi se u saopćenju, o čitavom procesu pripremiti izvještaj Delegaciji EU u kojem će se nalaziti svi podaci, te finansijski izvještaj u kojem će biti i formalno potvrđeno da su sva sredstva utrošena u skladu sa definisanim kriterijima i zahtjevima donatora.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne pomoći saopćili su da je na konačnoj listi, nakon unesenih prigovora na preliminarnu listu, ukupno 154.779 domaćinstava koja su ispunila kriterije definisane Javnim pozivom. To je za 2.291 domaćinstvo više u odnosu na broj domaćinstava sa preliminarne liste na kojoj je bilo 152.488.

 

EON

Slični postovi

Back to top button