Kultura

U nedjelju predstava “Hoćemo l” više”

Kulturna, pozorišna blokada uzrokovana pandemijom korona virusa bit će prekinuta u nedjelju izvođenjem predstave „Hoćemo l“ više“. Predstavu izvodi glumačka ekipa iz Altteatra. Režiju potpisuje Admir Glamočak a tekst Džejna Hodžić.

Predstava “Hoćemo l’ više” svoju jesensku turneju kroz 10 bh. gradova završava u Gračanici u nedjelju 4.oktobra od 19.00 na terasi Osman- kapetanove medrese. U slučaju kiše predstava će se odigrati u Bosanskom kulturnom centru Gračanica.

Ulaz je besplatan a broj mjesta je ograničen.


Dragi ljubitelji pozorišta, dobrodošli na predstavu o mladim ljudima i za mlade ljude.

Vrijeme je da se čuje i njihov glas.

Ova originalna predstava “Hoćemo l’ više” svoju jesensku turneju kroz 10 bh. gradova završava u Gračanici u nedjelju 4.oktobra od 19.00 na terasi Osman- kapetanove medrese.

U slučaju kiše predstava će se odigrati u Bosanskom kulturnom centru Gračanica.

ULAZ BESPLATAN – broj mjesta ograničen,
REZERVACIJE na broj 061 315 867

MASKE OBAVEZNE

O PREDSTAVI „Hoćemo l’ VIŠE?“

Predstava je produkt brojnih dramskih radionica koje su održane u lokalnim zajednicama, tokom kojih su mladi izražavali svoje stavove, mišljenja, želje za promjenama. Upravo ti mladi ljudi bili su inspiracija mladoj autorici Džejni Hodžić, koja je teatarski repertoar Bosne i Hercegovine obogatila jednom ovakvom originalnom predstavom.

Posebna važnost ovog djela jest da govori o stvarnim životnim iskustvima mladih ljudi, te temama koje oni smatraju bitnima. Predstava prikazuje probleme mladih u današnjem „iskvarenom“ sistemu i razbija stereotipe koji su prisutni u njihovoj svakodnevnici. Radnja se odvija u Domu kulture u jednom malom gradu čiju utihnulu scenu želi oživjeti grupa mladih ljudi. Ono što ih pomalo sputava u tome jeste činjenica da se u tom Domu kulture održava predizborna kampanja za nadolazeće izbore, te tako što im nameće mnogobrojne zadatke oko uređivanja sale, remeti ih u njihovom prvobitnom zadatku – postavljanju dramske predstave. Odlučni u tome da stanu u kraj iskorištavanju omladine od strane vlasti, svoju predstavu vode u smjeru revolucije.

Promjene kojima mladi teže, u ovoj predstavi prezentovat će nam mladi glumci i glumice,  – Alisa Čajić, Helena Vuković, Simonida Mandić, Hana Zrno, Kema Rizvanović, Mak Čengić, Deni Mešić i Harun Ćehović.

„Tema kojom se bavimo je usko vezana za moja interesovanja, frustracije i znatiželju. Drago mi je što nam je data prilika da govorimo upravo o ovoj temi, koja se tiče svakoga, jer je neizbježan dio naše svakodnevnice, a posebna je čast što smo govorili na svoj način“, rekao je o predstavi mladi glumac i apsolvent Akademije scenskih umjetnosti Harun Ćehović.

„Bavili smo se tematikom koja okružuje sve naše mlade i koja se tiče svih nas. Nezadovoljstvo treba pokušati riješiti, a mi smo to pokušali kroz ovu predstavu, odnosno da, barem malo, doprinesemo boljem sutra. Proces je bio jako zanimljiv, svašta sam naučio od kolega sa kojima sam radio i biće mi drago predstaviti naš proces u svim gradovima u kojima ćemo gostovati u narednom periodu“, rekao je mladi glumac Deni Mešić.

TEKST: Džejna Hodžić
REŽIJA: Admir Glamočak
PRODUKCIJA: Altteatar

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button