ČaršijaDogađaji

U povodu Dana grada Gradonačelnik raspisao četiri javna poziva

Na temelju brojnih projekata zemljama okruženja tj. u tranzicijskim društvima dolazi se do  zaključaka da žene i mladi  mogu biti pokretačka snaga oporavka jedne regije.

Česti su primjeri i naše sredine da žene i mladi igraju značajnu ulogu u novim poslovnim idejama, pokretanju malih porodičnih biznisa te da kreativnom snagom postaju ekonomski neovisni.                                                                                                                   Podrška navedenim i drugim pripadnicima marginaliziranih skupina našeg društva jedna je od mjera za postizanje navedenih ciljeva.

Nezaposlenost je strukturalni problem, ne samo rezultat recesije i ekonomske krize u kojoj se nalazi Europa. Stoga je potrebno raditi na uspostavljanju institucionalnog okvira za omogućavanje zapošljavanja marginaliziranih grupa, počevši od lokalnih nivoa, poboljšavanjem ili uspostavljanjem mehanizama podrške (samo)zapošljavanju, te ugradnjom učinkovitog modela u razvojnu strategiju.

Gradska uprava Gračanica je i do sada a na temelju svoje strategije,  kroz nekoliko programa imala za cilj probuditi poduzetnički duh pojedinaca i  lokalnih organizacija i time ojačati njihove kapacitete  u stvaranju novih ideja u oblasti biznisa, kulture, sporta.

Imajući u vidu navedeno važno je da žene, mladi i drugi članovi marginaliziranih skupina imaju pristup resursima i servisima  koji će im unaprijediti rad i sposobnost samoorganizacije.

Vjerujemo da će i novi projekti koji se raspisuju osigurati ostvarenje ideja i planova.

U povodu 2. juna, Dana grada Gračanica, Gradonačelnik je raspisao četiri javna poziva koje možete pogledati u priloženim linkovima:

https://gracanica.gov.ba/javni-poziv-organizacijama-civilnog-drustva-nevladinim-organizacijama-i-fondacijama-za-predaju-prijedloga-projekata-koji-ce-se-finansirati-sufinansirati-iz-budzeta-grada-gracanica-za-2020-godinu/

https://gracanica.gov.ba/javni-poziv-organizacijama-civilnog-drustva-nevladinim-organizacijama-i-fondacijama-za-predaju-prijedloga-projekata-koji-ce-se-finansirati-sufinansirati-iz-budzeta-grada-gracanica-za-2020-godinu/

https://gracanica.gov.ba/javni-poziv-za-finansiranje-biznisa-za-marginalizirane-grupe-zena/

https://gracanica.gov.ba/javni-poziv-za-ucesce-u-cefe-programu-podrske-poduzetnistvu-2/

 

Slični postovi

Također pogledaj

Close
Back to top button