Događaji

U toku pravljenje spiskova za vakcinaciju protiv virusa Covid 19

Timovi porodične medicine Doma zdravlja Gračanica  započeli su telefonsko anketiranje građana, vezano za vakcinaciju.

Vršimo prve pripreme za vakcinaciju stanovništva. U prvom krugu bit će vakcinisane osobe dobi iznad 60 godina i hronični bolesnici. Sad trenutno pravimo spiskove po timovima porodične medicine i naši operateri unazad  sedam dana pozivaju stanovništvo da se izjasni da li želi da se vakciniše protiv Covida 19 ili ne.”  kazala je direktorica Doma Zdravlja Gračanica Murisa Ustavdić Šadić za RG.

Bitno je napomenuti da vakcinacija nije obavezna. Svi oni koji se prijave a pregledom se ustanovi da postoje zdravstvene kontraindikacije neće se morati vakcinisati.

“Sada se trenutno prave spiskovi da znamo koliko stanovništva želi da se vakciniše na području Gračanice kako bi se mogla izvršiti nabavka.”dodala je direktorica Ustavdić Šadić

Kada se krene sa procesom vakcinacije, prvo će se vakcinisati zdravstveni radnici a nakon toga hronični bolesnici i osobe starije od 60 godina. Vakcine će se nabavljati u etapama tako da će se nastojati obuhvatiti kompletno stanovništvo.

Ukoliko do kraja ove sedmice neko iz kategorije  hroničnih bolesnika i starijih od 60 godina  ne dobije poziv može se sam prijaviti u svoj tim porodične medicine.

 

Slični postovi

Back to top button