NekategorisanoVijesti

Udruženje pčelara Bagremovac – Informacija za građane

PRENOSIMO

Upozorenje i obavještenje !!!!

Udruženje pčelara Bagremovac ponovo upozorava i obavještava a u narednom periodu ćemo kao Udruženje prijaviti inspekcijskim organima svaku djelatnost ove vrste (sve trgovce patvorenog meda).

Poštovani konzumenti pčelinjih proizvoda, koristeći i zloupotrebljavajući situaciju sa pandemijom te u želji za profitom bez rada svjedoci smo da se sve češće osim na pijacama, Internet prodajama, pojavljuju patvorine meda i u trgovinama zdrave hrane, piljarama, marketima i trgovačkim centrima. Apelujemo na Vas da misleći na svoje zdravlje i zdravlje svoje djece i starijih ne nasjedate i ne kupujete ove patvorine i ne nasjedate na marketinšku propagandu. Na ovaj način prije svega ugrožavate svoje zdravlje i jačate crno tržište. Ako pitate kako prepoznati pravi med možemo Vam reći da apsolutnu sigurnost imate samo onda kada med kupujete od pčelara kome vjerujete a ako želite stopostotnu sigurnost onda kupite kristalizirani med a na kraju krajeva patvoreni medovi obično imaju veoma nisku cijenu.

Na priloženim fotografijama su Vam prikazane najvjerovatnije patvorine koje se pojavljuju na tržištu pod deklaracijom jednog proizvođača. Kada običan čovjek čita ovakvo glamurozan naziv zamišlja ljepotu i čistoću Romanije. Zapamtite da na Romaniji nema bagremovog meda, da nema meda od bora nego postoji med pod nazivom medljika ili šumski med (koji je rijetka pojava). Ako pogledate slike vidjet ćete da su svi medovi iste boje a deklarisani kao Lipa ili Bagrem ili Borov med itd. Bagremov med je svijetao gotovo prozirne boje, lipa ima svoju boju itd… a o vrstama meda ranije smo pisali na našoj stranici. Ono čime ćemo završiti ovu obavještenje jeste činjenica da med nije sve što je slatko i što na njega liči i da med jedino i isključivo može proizvesti pčela. Stoga čuvajte se prevaranata. Bolje je na kraju krajeva ne jesti med nego jesti patvorine meda.

Svako dobro i puno zdravlja želi Vam Udruženje pčelara Bagremovac Gračanica.

Slični postovi

Back to top button