Vijesti

Usvojen Prijedlog zakona o prijavljivanju porijekla i kontroli imovine

Svi građani TK imati diretan uvid u imovinske kartone nosilaca javnih funkcija bez ikakvog zahtjeva ili posebne takse, postojati će internet stranica kazala je ministrica pravosuđa i uprave TK Una Harčin.

Skupština Tuzlanskog kantona  je na posljednoj sjednici jednoglasno usvojila Prijedlog zakona o prijavljivanju porijekla i kontroli imovine nosilaca javnih funkcija u Tuzlanskom kantonu.

Održana 17. redovna sjednica Vlade TK | RTV TK | Najbliži Vama!

 ‘’Možemo reći da je Tuzlanski kanton napokon krenuo  u efikasnu i efektivnu borbu protiv korupcije, s obzirom da je to jedan sasvim novi vid transparentnosti u djelovanju nosilaca javnih funkcija. ‘’ kazala je ministrica pravosuđa i uprave TK Una Harčin.

Pomenutim zakonom će na početku i na kraju svake godine biti propisana obaveza svim nosiocima javnih funkcija  da vrše prijavu svoje imovine, a Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TK će voditi te registre imovine, vršiti kontrolu prijava i provjere, objašnjava ministrica Harčin.

‘’ Ono što je bitno da istaknem jeste, da će svi građani TK, imati diretan uvid u imovinske kartone nosilaca javnih funkcija bez ikakvog zahtjeva ili posebne takse, postojati će internet stranica’’  objašnjava ministrica pravosuđa i uprave TK Una Harčin.

Politička drama u Tuzli zbog zakona o imovini političara, uključila se i Ambasada SAD. Ministrica optužuje DF, oni poručuju: Ona je neznalica

EON

Ovaj zakon, kako je kazala ministrica Harčin, odnosi se i na dostavljanje podataka o imovini bliskih srodnika nosioca javnih funkcija. Definisane su i kaznene odredbe u slučaju neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini, kao i kaznene odredbe za ponovljeni prekršaj.

 

Slični postovi

Back to top button