VijestiVijesti

Za nekoliko dana u FBiH na snagu stupa zakon o zabrani pušenja: Koje su kazne i propisi?

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine stupit će na snagu od 28. maja 2023. godine. Zakon je u oba doma Parlamenta FBiH usvojen 27. aprila prošle godine, a u Službenim novinama je objavljen 20. maja 2022. godine.

Zakon propisuje da će pušenje biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog saobraćaja, na radnom mjestu kao i privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno te u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja te tekst koji glasi: “Zabranjeno pušenje”.

Ustanove, preduzeća i druga pravna lica dužni su svoja akta uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona.

U prostorima i na mjestima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

Za osobe koje ne budu poštovale zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan ju je opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostoriju.

U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

EON

U posebno određenim prostorijama ili ograđenim prostorima za pušenje mora biti osigurana zaštita nepušača od izloženosti duhanskom dimu, putem osiguranja potpune fizičke odvojenosti prostora za pušenje i uz adekvatne ventilacijske sisteme. Površina prostora i prostorije za pušenje u odnosu na veličinu objekta, određuje se pravilnikom ugostiteljskog objekta, ustanove, odnosno aerodroma.

Kada Zakon stupi na snagu, pušenje će biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama sa duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone.

Pušenje će biti dozvoljeno i na aerodromima i to u posebnim prostorijama za pušenje. Površina prostora i prostorije za pušenje u odnosu na veličinu objekta određuje se pravilnikom ugostiteljskog objekta, ustanove, odnosno aerodroma, a u ovim prostorijama zabranjeno je služiti hranu.

Za kršenje Zakona previđene su kazne i do 15.000 KM.

Prema zakonskim odredbama, pravno lice, vlasnik objekta, koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice, odnosno korisnik, koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.

Nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i kantonalni organi za inspekcijske poslove, putem nadležnih kantonalnih inspektora.

Ugostitelji negoduju zbog ovog zakona, jer kako kažu, to će u značajnoj mjeri smanjiti promet u njihovim objektima. Posebno su se ‘na udaru’ našli vlasnici manjih ugostiteljskih objekata koji smatraju da nije moguće odvojiti prostor za pušače i nepušače.

Slični postovi

Back to top button