VijestiVijesti

“Zaigrajmo između dvije vatre” – projekat za izgradnju igrališta u područnoj školi Babići

Udruženja mladih Babića “Sijedi krš” iz Gračanice je organizovalo akciju pod nazivom “Zaigrajmo između dvije vatre” kako bi podigli svijest o važnosti promicanja fizičkih aktivnosti i potrebe za adekvatnim igralištem kako bi se slične aktivnosti realizovale. Naime, unazad nekoliko mjeseci, ovo udruženje sprovodi kampanju o podizanju svijesti o problemima Područne Osnovne škole “Hasan Kikić” u MZ Babići koja broji 138 učenika i spada u jednu od najvećih područnih škola u Bosni i Hercegovini. Primarni problem škole je nedostatak adekvatnog igrališta.

„Uz aktivno učešće učenika koji pohađaju područnu školu u Babićima te mladih, članova UM Sijedi krš, kreirali smo prelijepu inspirativnu atmosferu ispred naše škole, igrajući popularnu igru „Između dvije vatre“. Dolaskom na ovu uličnu akciju preko 50 mladih ljudi, željni igre i zabave te fizičkog aktivizma, poslala se jasna poruka da izgradnja adekvatnog igrališta ispred ove škole će imati svoje posjetioce, željne „neekranizovanog“ i „bezinternetskog“ druženja.

Još jedna ulična akcija nas vodi ka konačnom cilju, a to je da u ovoj godini vidimo kompletno renovirano igralište u 2024. Godini. Po svemu sudeći, sve su predispozicije ispunjene za tako nešto.
Nedavno smo dobili informaciju od Ministarstva obrazovanja i nauke za planirana sredstva namijenjena izgradnji ovog poligona, što nas svakako raduje, jer već je raspisan tender za sredstva naznačena od grada Gračanice“, istakao je Muharem Šehić, predstavnik Udruženja mladih „Sijedi krš“.

Podsjećamo, Udruženje mladih Sijedi krš je u novembru 2023. uputilo inicijativu ka Gradu Gračanica da se u Budžet za 2024. uvrsti sufinansiranje rekonstrukcije igrališta u područnoj školi u MZ Babići.  Već u decembru 2023. godine se desio prvi trijumf, Grad Gračanica je u svom budžetu za 2024. godinu zvanično izdvojio 26.000 KM za finansiranje izgradnje igrališta ispred područne škole u Babićima. Osim toga i iz MZ Babići je dobijeno zeleno svjetlo za dodatna sredstva koja će se usmjeriti iz budžeta MZ za rješavanje ovog problema. Nedavno je  Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona pokazalo interes za rješavanje ovog problema. Obzirom na ove činjenice, očekuju se početkom raspusta i zvanični radovi na ovom igralištu.

Ova kampanja je dio projekta PRAGG koji financira Vlada Švicarske, a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu sa lokalnim partnerima Centri civilnih incijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

https://fb.watch/syAA-HFS-T/

EON

Slični postovi

Back to top button