Događaji

Zaključci sa sjednice štaba civilne zaštite Gračanica održane u petak 7.8.

Gradski štab civilne zaštite Gračanica je na sjednici održanoj 7. 8. 2020. donio sljedeće zaključke:

  1. Higijensko epidemiološka situacija sa korona virusom COVID-19 se usložnjava i raste broj zaraženih, a imamo i smrtnih slučajeva što je zabrinjavajuće, te nas obavezuje na stalnu mobilnost i aktivnost.
  2. Ključ uspjeha u prevenciji i zaštiti od korona virusa je nošenje maske, držanje fizičke distance i sprovođenje drugih propisanih mjera zaštite. Zbog toga ponovo apel građanima na obavezu nošenja maske i poštivanje svih mjera izolacije.
  3. Grad Gračanica nastavlja provođenje opšte akcije na promociji i obavezi nošenja maski kroz podjelu letaka, podjelu maski na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.
  4. Apelujemo na sve privredne subjekte, obrtnike, ustanove, udruženja građana i sve druge da pojačaju mjere samozaštite i poštuju naredbe i preporuke koje su dostupne na veb. stranici: www.zzjzfbih.ba, svako iz svog djelokruga rada u cilju sprečavanja širenja bolesti izazvane koronavirusom COVID-19 .
  5. Zahtijeva se od JZU Doma Zdravlja Gračanica da se shodno novonastaloj situaciji organizuje i pojača rad HES-a. Opća bolnica Dr. Mustafa Beganović mora biti spremna da odgovori svom zadatku u slučaju pogoršanja stanja.
  6. Preporučuje se građanima da zbog pogoršanja stanja sa COVID-19 izbjegavaju veća javna okupljanja, proslave i mjesta gdje se ne može obezbijediti fizička distanca.
  7. Obavezuje se nadležna inspekcija Grada Gračanica i policijski službenici PU Gračanica da pojačaju nadzor nad provođenjem naređenih mjera i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.
  8. U cilju praćenja situacije i poduzimanja određenih mjera tražimo od Zavoda za javno zdravstvo TK da Gradskom štabu civilne zaštite Gračanica redovno dostavlja podatke za lica koja se testiraju u privatnim ili drugim ovlaštenim zdravstvenim ustanovama, a koja su pozitivna na COVID-19.
  9. Daje se preporuka Gradonačelniku da ocijeni mogućnost nabavke brzih testova u svrhu većeg broja testiranja građana, što može doprinijeti efikasnijoj zdravstvenoj zaštiti ( za kritične grupe građana, lica u izolaciji, porodični klasteri i svi oni koji traže usluge u JZU Dom Zdravlja Gračanica i Općoj bolnici Dr. Mustafa Beganović).
  10. Grad Gračanica podržava JZU Opću bolnicu Dr. Mustafa Beganović u pripremi laboratorije za PCR testiranje i traži od Vlade TK i Ministarstva zdravstva TK da ODMAH pristupi realizaciji uspostave laboratorije za PCR testiranje u okviru Opće bolnice Dr. Mustafa Beganović.

Slični postovi

Back to top button