Događaji

Zašto je 2. juni – Dan Grada Gračanica?

Najstariji do sada poznati datum iz bogatog kulturno-historijskog naslijeđa Gračanice i njene okoline 2.juni 1449. godine, simbolizira višestoljetnu opstojnost na ovim prostorima i zbog toga za sve stanovnike ovog grada ima posebno značenje.

Dan grada se obilježava sjećajući se jednog junskoga dana daleke 1449. godine, kada je u Budimu sklopljen jedan pravni akt – međusobni darovni ugovor, u kome se izričito spominje i utvrđeni grad Soko, srednjovjekovno središte ovih krajeva. To je i najstariji spomen nekog mjesta sa područja današnjeg grada Gračanica u povijesnim vrelima, ali i bitna historijska legitimacija, koja pokazuje i dokazuje višestoljetnu tradiciju, kontinuitet i utemeljenost na ovim prostorima.

Srednjovjekovna isprava, u kojoj se Soko izričito spominje, svojevrstan je rodni list današnjeg grada Gračanica.

Gračanica je povlastice gradskog naselja ili kasabe stekla još daleke 1548. godine carskim ukazom Sulejmana Veličanstvenog.

U narednim stoljećima izrasta u jedno od najvećih gradskih naselja sjeverne Bosne, zahvaljujući i brojnim dobrotvorima poput čuvenog Ahmed-paše Budimlije, najvećeg vakifa sa ovih prostora.

Na sjednici Općinskog vijeća Gračanica, održanoj 05.04.2001.godine  usvojena je Odluka da će se 02.juni obilježavati kao Dan općine Gračanica („Službeni glasnik Općine Gračanica“, broj:01/2001).

Prvi put je 02. juni proslavljen kao Dan općine Gračanica  2002. godine.

Od tog dana pa do danas Dan općine a poslije grada Gračanica se obilježava održavanjem svečane akademije i  nizom drugih zabavnih, kulturnih i sportskih događaja.

Kao značajni datumi na nivou grada Gračanica utvrđeni su još i:

  • 7.april „Dan oslobođenja Gračanice u Drugom svjetskom ratu“
  • 25. maj „Dan odbrane grada Gračanica“
  • 2. juni „Dan grada Gračanica“
  • 7.avgust „Dan pobjede na Visu“
  • 1.septembar „Dan formiranja 11/112 gračaničke brigade“

Izvor: https://gracanica.gov.ba/dan-opcine-2/

Slični postovi

Back to top button