Kultura

ZAVIČAJNE SKICE: Stari cer

U gustom šumskom kompleksu na tromeđi  Gornje Lohinje, Vranovića i Gornje Orahovice ističe se visoka krošnja staroga cera – jednoga od najvećih stabala na administrativnom području našega grada. Proteklo ljeto obišla ga je grupa planinara iz Gračanice, a tom prilikom nastalo je i ovih nekoliko fotografija.

Cer (Quercus cerris) je bjelogorično drvo iz roda hrastova, posobeno za prostore jugoistočne Evrope i Male Azije. Čest je u našim krajevima, a prepoznatljiv je po obliku lista i kore, po čemu se razlikuje od hrasta kitnjaka i lužnjaka. Nije osobito pogodan za tehničku obradu, ali se smatra kvalitetnim ogrjevnim drvetom. U prosjeku živi do 200 godina, dosežući visinu od oko 30 metara, a debljinu do 1 metra.

Primjerak čije fotografije donosimo obima je blizu pet metara, što dovoljno govori i o njegovoj starosti. Sigurno je mnogo toga doživio i “upamtio”. Ovakva stabla u pravilu se smatraju dobrima prirodnog naslijeđa. Ovaj naš cer, međutim, nije ni evidentiran od nadležnih službi, a kamoli na bilo koji način zaštićen…

(tekst i fotografije: Edin Šaković)

This slideshow requires JavaScript.

EON

Slični postovi

Također pogledaj

Close
Back to top button