ČaršijaVijesti

Zlata Jašarević dobitnica nagrade “Vera Šnajder”2021.

Zlata Jašarević iz Gračanice, studentica master studija Hemije i inženjerstva materijala na UNTZ, dobitnica je nagrade “Vera Šnajder“ za 2021. godinu. Zlata je primila nagradu u sklopu ceremonije otvaranja 12. dana bosansko-hercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti Bosnian-Herzegovian American Academy of Arts and Sciences, konferencije u Mostaru.

Čestitamo!

Nagrada osigurava do 5000KM grantova za putovanja, tom prilikom Zlata Jašarević osvojila je putovanje na Evropski kongres hemičara u Portugal 2022.godine.

Nagrada Vera Šnajder odaje priznanje čast Veri Šnajder, pionirke u obrazovanju, prve žene matematičarke u Bosni i Hercegovini i prve žene dekanese u bivšoj Jugoslaviji.

“Ova nagrada početak je i dio veće inicijative koju u fondaciji nazivamo „Heroji znanja“. BiH ima stotine stručnjaka koji su dali ogroman doprinos nauci, obrazovanju, postavili temelje modernog obrazovanja, ali danas su uglavnom zaboravljeni. To želimo promijeniti i ponovo upoznati bh. Javnost i dijasporu s tim pionirima”, navode iz Bosnia and Herzegovina Futures Foundation.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Slični postovi

Također pogledaj

Close
Back to top button