Čaršija

15. oktobar – Međunarodni dan bijelog štapa obilježen i u Gračanici

15. oktobar se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan slijepih, Dan bijelog štapa.

Obilježavanje ovog dana ima za cilj podizanje svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba ali i obavezama zajednice prema njima. U gračaničkom udruženju je trenutno aktivno 30 osoba. Oni su danas u prostorijama Omladinskog centra Anea organizovali druženje sa članovima koje je imalo i edukativni karakter. O problemima sa kojima se susreću sa prisutnima je razgovarala diplomirani psiholog  dr. Sonja Perović iz gračaničkog Doma zdravlja. Ono što je dr. Perović istakla je to da su vrata njene ordinacije otvorena za sve ali da se do sada u praksi nije pokazalo da su osobe sklone potražiti ovu vrstu pomoći ili savjetovanja.

Na početku druženja pročitana je čestitka gradonačelnika Nusreta Helića a prisutnima su se obratili predsjednik udruženja, Mustafa Husić i članica UO Raza Junuzović. U izjavi za RG koju ćete imati priliku da poslušate danas u 17 sati o 15. oktobru je govorila članica UO Refija Okić.

Za sve članove su u saradnji sa Emmausom obezbijeđeni i skromni poklon paketi a druženje je nastavljeno uz priču i razgovor u centru.

Kako se to često kaže a ne sprovodi, brigu o ovim osobama ali i svim drugim koje se nalaze na društvenim marginama treba voditi svakodnevno a ne samo od datuma do datuma.

This slideshow requires JavaScript.

EON

Slični postovi

Back to top button