Čaršija

20. maj – Svjetski dan pčela

Svim članicama i članovima, pčelarkama i pčelarima i ljubiteljima prirode Sretan praznik Svjetski dan pčele!
UN je prepoznao važnost pčela u ekosistemu te je 20. maja proglasio Svjetskim danom pčela.Usvajajući rezoluciju koju je predložila Slovenija, a podržale sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta, Ujedinjeni narodi proglasili su 20. Maj Svjetskim danom pčela s ciljem da se podigne svijest o njihovom značaju i upozori na smanjenje broja pčela u svijetu.
Odluku o obilježavanju Svjetskog dana pčela Generalna skupština UN donijela je krajem 2017.
Rezolucijom 155 kosponzora, uključujući Europsku uniju, SAD, Kinu i Rusiju, predviđeno je da se Svjetski dan pčela obilježava “kroz edukaciju i aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o značaju pčela i drugih opraščivača, na opasnosti sa kojima se suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju”.
Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane. One ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vrijedne 577 milijardi dolara, procijenila je Međuvladina naučno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekositema (IPBES).
Pčele su ključni dio mnogih ekosistema i dobar su indikator stanja zdravlja ekosistema.
Broj oprašivača u Europi smanjen je u posljednjih 30 godina za tri četvrtine. Iako nije potpuno jasno zašto je to tako, mnogi znanstvenici smatraju da je odlučujući bio rast upotrebe pesticida neonikotinoida.
Taj pesticid koji je u širokoj upotrebi djeluje na živčani sistem insekata, težinu i reproduktivni sistem. Obično se koristi za prskanje sjemena prije sijanja ali biljke aposrbiraju manje od 20% kemikalije a ostalo završi u okolišu. S obzirom da se pčela već nalazi na listi ugroženih vrsta, borba za život sve manje populacije pčela nema alternativu. Zbog toga se ovoj vrsti sve više ustupa dosta medijskog prostora i rade se različite kampanje širom svijeta kako bi se ukazalo na značaj tog malog i krhkog, a tako bitnog organizma za cijelu planetu Zemlju.Generalna skupština UN-a krajem 2017. donijela odluku da se 20. maj proglasi Svjetskim danom pčela jer je na taj dan 1734. rođen pionir pčelarstva Anton Janša u Sloveniji. Cilj je da se podigne svijest o njihovom značaju i upozori na enormno smanjenje broja pčela u svijetu.
Predviđeno je da se Svjetski dan pčela obilježava kroz edukaciju i aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o značaju pčela i drugih oprašivača, na opasnosti sa kojima se suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju. Pčela je kao životinjska vrsta 2019. proglašena za najvažnije živo biće od strane Earthwatch Instituta.
Sačuvajmo pčele – Udruženje pčelara Bagremovac Gračanica

Slični postovi

Back to top button