Čaršija

Amirine pite kao kod nane

Obogaćena gastronomska ponuda Gračanice


U petak  je obogaćena gastronomska ponuda Gračanice, u ulici Alije Izetbegovića otvorena je pitara.

Miris pita kakav se može širiti samo iz nanine krušnice mamio je Gračanlije prema novootvorenoj pitari u centru grada preko puta Sahat kule.

Iako nije nana, mlada mama Amira Đulić priprema pite po starom receptu svojih nana, priprema i peče te poslužuje mušterijama.

“U ponudi imamo sve vrste domaćih pita, burek sa junećim ili pilećim mesom, burek sa sjeckanim mesom ili mljevenim, šareni burek, maslanica, krompiruša, sirnica. Sve pite pravimo na domaći način, razvijamo kao domaćice kod kuće, jufke nisu masne i bacane, isljučivo po domaćoj recepturi”.

Prvi dan nadmašio je očekivanja kazala nam je ova mlada poduzetnica. “Kompletna priprema za posao trajala je duže, objekat smo uređivali nekih 15 dana a za dan otvorenja pripremamo se dva dana” – kazala nam je Amira.

Slika može sadržavati: 4 ljudi, ljudi se smiješe

Prije nekoliko godina Amira je učestvovala u emisji Stol za 4.

Amira je saobraćajni tehničar, ali u struci ima malo radnog iskustva. Ljubav prema kuhanju prevagnula je kada se prijavljivala na USAID- ov program podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa Gradom Gračanica osigurao je 42.000 KM  sredstva za 6 novih biznisa marginaliziranih žena.

Pored finansijske podrške Program podrške marginaliziranim grupama i jedinice lokalne samouprave pružaju i mentorsku, administrativnu i tehničku podršku preduzetnicama u prvih 12 mjeseci njihovog poslovanja.

Slični postovi

Back to top button