Sport

Adi Ahmetašević za FTV: San svakog sportaša su nastupi za reprezentaciju

Adi Ahmetašević je rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, nekada golman RK Gračanica, a od ljeta 2019. godine golman španskog Puente Genila. U okviru španske lige ovaj Gračanlija pruža izvrsne partije, stoga i nisu tako rijetke situacije, da pohvale stižu na njegov račun.

Karijeru je započeo u rodnom gradu, nakon čega se vinuo u Španiju, za šta su jednim dijelom zaslužne i igre u reprezentativnom dresu.

U intervjuu za FTV, Adi govori o Gračanici, kojoj se uvijek rado vraća, igrama u Španiji, nastupima za rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali i pandemiji koronavirusa koja je uz sve uticala i na svijet rukometa.

Nakon izvrsnih partija u dresu RK Gračanica odlazite u Španiju i potpisujete za Puente Genil. Kako je došlo do te saradnje?

– Igrama u matičnom klubu, RK Gračanica i u toj sezoni kada smo se vratili iz druge lige i pokazali da radom i trudom možemo sve, istaklo se nekoliko igrača među kojima sam bio i ja. Privukli smo pažnju dobrom igrom od strane menadžera, naravno i zbog par reprezentativnih okupljanja i tako nekako je španski Puente Genil izrazio želju za saradnjom sa mnom. Ubrzo se to i realizovalo i tako sam postao njihov član od ljeta 2019. godine.

Zanimljivo je da ste od početka karijere vezani za RK Gračanica gdje ste bili i kapiten. Koliko danas uspijete pratiti igre kluba gdje je sve počelo kada je Vaša karijera u pitanju?

– Naravno, RK Gračanica je zauvijek u mom srcu i svim srcem uvijek navijam za svoj klub. Sve utakmice pratim redovno i svakom bodu se radujem kao da sam ga ja osvojio. Velika je to i neizbrisiva ljubav prema jedinom klubu gdje sam napravili prve korake i uzimao prva učešća u takmičenjima. Također, velika satisfakcija mi je bila kada sam postao kapiten svog jednog i jedinog kluba.

Redovno ste na spisku selektora Bilala Šumana za utakmice u reprezentativnom dresu. Koliko vam to znači?

– Svaki poziv selektora Šumana i svako okupljanje za mene je jako važno i bitno jer to je nešto što imate u srcu od rođenja. San svakog sportaša je da nastupa za reprezentaciju svoje zemlje. Svaki nastup, svaki trening, svaki susret sa mojim kolegama iz reprezentacije je velika stvar i naizmjerno sam zahvalan selektoru Šumanu na povjerenju i mojim kolegama, koji se unatoč cijeloj ovoj situaciji  odazovu i daju maksimum od sebe za državni dres.

Pandemija koronavirusa je zaustavila ili pomjerila sva svjetska i evropska takmičenja. Sa problemima se susrela i rukometna reprezentacija BiH. I pored otežavajućih okolnosti odigran je meč sa Njemačkom…

– Koronavirus je svima stvarao probleme, pa tako i nama. Igrali smo meč sa Njemačkom sa 11 igrača i pokazali koliko srce, volju i želju imamo. Mislim da je ekipa opravdala sva očekivanja i da su srce ostavili na terenu kao uvijek do sada.

Pružate odlične partije na golu Vašeg kluba, produžili ste ugovor, na jednoj od utakmica ste imali 14 odbrana. Kakvi su planovi za budućnost?

– Do sada sam zadovoljan svojim nastupima u klupskom dresu, imamo poprilično dobru ekipu, borimo se, radimo, treniramo, dajemo sve od sebe što pokazuju i naši rezultati. Za sada imam ugovor sa Puente Genilom do kraja ove sezone i maksimalno sam fokusiran na rad u klubu. Želim da ostvarimo što bolji rezultat i sve moje misli su usmjerene u tom pravcu. Za budućnost ćemo tek vidjeti, nadam se samo dobrom zdravstvenom statusu i dobrim partijama. Ako to bude na zadovoljavajućem nivou onda se može o svemu razmišljati.

Kako provodite slobodno vrijeme kada niste na treninzima i utakmicama?

– Slobodno vrijeme je jako limitirano zbog pandemije koronavirusa. U Španiji je sve zatvoreno od 18:00 sati tako da nemam previše izbora. Uglavnom se sve svodi na trening, zdravu ishranu i naravno odmor, s tim da se određen vrijeme koristi za više treninga i ispravljanje grešaka.

Nedostaje li Vam Gračanica? Dođete li kući?

– Gračanica mi jako nedostaje, porodica, prijatelji, grad kao grad. U određenim trenucima imam veliki osjećaj nostalgije, ali s vremenom to prođe i nekako se prebrodi. Jako rijetko dolazim kući s obzirom da kada imamo pauzu u klubu, tada su uglavnom reprezentativna okupljanja, tako da to vrijeme provodim u Sarajevu, ali ljeto je uglavnom rezervisano za moju Gračanicu kojoj se uvijek rado vraćam.

federalna.ba/Dino Durmić

Slični postovi

Back to top button