Čaršija

Akcija protiv prosječenja na ulicama

Akcija je počela 2.9.

Ukoliko ste u posljednjih nekoliko dana primijetili manji broj prosjaka u centralnoj gradskoj ulici, za to postoji razlog. Naime, 2. septembra je počela akcija gračaničke policije na suzbijanju prosjačenja. Akcija je pokrenuta zajednički sa Gradskom upravom Gračanica i Centrom za socijalni rad.

Muhamed Pazelja, komandir PS Gračanica:

  • Sličnih akcija je bilo i ranije ali one su dale rezultate samo dok su trajale pa smo imali situacije da su se kompletne porodice vraćale na ulicu. Ovo nije problem koji policija može sama riješiti. Moraju se uključiti svi.  Sada je to puno ozbiljnije. Mi prema maloljetnicima nemamo puno mehanizama djelovanja ali ono što možemo i što radimo jeste da evidentiramo tu djecu a onda ćemo preko Centra za socijalni rad postupati prema roditeljima. Većina te djece koja prose imajuroditelje a njihovi roditelji imaju određena prava koja ostvaruju putem Centra ili Biroa. Ukoliko naši službenici evidentiraju jedne te iste prijestupnike u više navrata, postoji mogućnost da njihovi roditelji izgube za prava.
  • Složen je ovo problem ali moramo od nečega krenuti. Ono na što ja mogu da apelujem jeste na građane da nam i oni pomognu. Kako? Pa da ne daju novac toj djeci.

Kompletnu izjavu poslušajte u priloženom tonskom zapisu.

Slični postovi

Back to top button
Idi na alatnu traku