Čaršija

Bez racionalizacije potrošnje vode prijeti nam redukcija!

Sušna godina bez snijega - smanjeni kapaciteti izvorišta

Saopćenjem za javnost oglasili su se iz JP Vodovod i kanalizacija Gračanica.

Poštovani potrošači, U cilju pravovremenog obavještavanja javnosti vezano za uslove vodosnabdijevanja u vodovodnom sistemu Gračanica i Pribava neophodno je naglasiti sljedeće:

  • Zima bez snijega i izuzetno sušan proljetni period bez padavina koje mogu poboljšati kapacitete izvorišta, doveli su do toga da su sva izvorišta na minimumu svojih kapaciteta za ovo doba godine,
  • Na osnovu 30-godišnjih mjerenja ovo je jedna od najsušnijih godina po pitanju kapaciteta postojećih izvorišta,
  • Zbog ograničenih resursa po pitanju raspoloživih količina vode na izvorištima JP „Vodovod i kanalizacija” doo Gračanica kontinuirano radi na smanjenju gubitaka u sistemu i oni su svedeni na zadovoljavajuće procente.

Uzimajući u obzir sve navedeno očekuje nas teška godina po pitanju vodosnabdijevanja i obezbjeđenja kontinuiranog snabdijevanja vodom. Dolaskom toplijih i vrućih dana neminovno je došlo i do izrazitog povećanja potrošnje vode. Logično je da u ljetnim mjesecima raste potreba za vodom kako za osnovne životne potrebe ali na žalost raste i rasipanje i neracionalna potrošnja vode. Obzirom da smo u periodu godine kada je i za vegetaciju biljaka potreba za vodom značajna, problem neracionalne potrošnje vode se dodatno usložnjava.

S obzirom i na ograničene mogućnosti distributivne mreže pri vršenim opterećenjima u pojedinim područjima, dolazi do pada pritiska što je dobrim dijelom uzrokovano i neracionalnom potrošnjom (punjenje bazena za kupanje, polijevanje pločnika i zalijevanje bašti i vrtova, itd.).

JP Vodovod i kanalizacija ulaže maksimalne napore u smanjenu nevidljivih i vidljivih curenja i zahvaljujući tome gajimo optimizam da ćemo i ovu godinu, uz maksimalnu podršku građana u racionalnoj potrošnji, imati vodosnabdijevanje bez redukcija.

Međutim ukoliko odmah ne smanjimo neracionalnu potrošnju i rasipanje na internim sistemima doći će do intenzivnije eksplatacije podzemnih voda u bunarima što neminovno dovodi do smanjenja resursa za naredni period i ulazak u neizvjesno vodosnabdijevanje.

EON

Naše ekipe će na terenu u početnom periodu upozoravati građane da racionalno troše vodu, ali ako to ne bude dalo rezultata Grad Gračanica će propisati odgovarajuću sankcije na osnovu Odluke o komunalnom redu.

Cilj ove obavijesti je da na vrijeme upoznamo naše potrošače sa trenutnim stanjem i da svi zajedno doprinesemo urednom vodosnabdijevanju u narednom periodu.

Ova obavijest se prvenstveno odnosi na područje kojim upravlja JP „Vodovod i kanalizacija“ Gračanica, ali obzirom na hidrološku situaciju stanje i u ostalim Mjesnim zajednicama nije zadovoljavajuće po pitanju kapaciteta izvorišta te je neophodno poduzimati odgovarajuće mjere kako bi se posljedice smanjile na najmanju mogucu mjeru.

Slični postovi

Back to top button