Čaršija

BZK “Preporod” Gračanica – Javni poziv

BZK „Preporod“ Gračanica, ove 2019.godine, izdati će svoj godišnjak (zbirku poezije, proze i likovnih radova) pod nazivom „Avlija“. Posljednja „Avlija“ objavljena je u decembru 2017 godine. Ove godine „Avlija“ će izaći u svom punom kvalitetu i sjaju. Stoga se pozivaju svi autori neobjavljenih poetskih i proznih radova da prijave svoje radove. Javni poziv je otvoren od 15.10.- 27.10.2019.godine.

CILJEVI KONKURSA SU: – popularizacija pisane riječi; – afirmacija književnog stvaralaštva mladih pisaca; – prezentacija književnog stvaralaštva bh-dijaspore; – promocija vrijednih i značajnih djela i angažmana na polju kulture, umjetnosti i pisane riječi; – regionalna književna saradnja; – međunarodna kulturna saradnja.

Organizator manifestacije „BZK „Preporod“ Gračanica″ raspisuje: JAVNI POZIV za prijavu radova i učešće u programu manifestacije, promocije zbirke poezije i proze „ Avlija“:

Uvjeti za prijavu:

I) OPĆI UVJETI:

A) Autorski rad/radovi (pjesme i kratke priče) 1. da je rad autorsko djelo; 2. da rad nije javno objavljivan u bilo kojoj formi – štampano ili virtuelno; 3. da tekst ne sadrži vulgarizme; 4. da tekst nije uvrijedljivog sadržaja; 5. da rad zadovoljava temeljne estetske i umjetničke norme. B) Broj i obim radova: a) poezija: maksimalno dvije pjesme / obim: bez ograničenja; b) kratka priča: maksimalno dvije priče /obim: do tri strane “A4” formata, do 2.000 riječi; Napomena: jedan autor može aplicirati sa maksimalno dva rada, i to: 1) dvije pjesme 2) dvije kratke priče. 3) jedna pjesma i jedna kratka priča C) Podaci o autoru: Uz radove autorica/autor navode podatke: 1. ime i prezime 2. datum I mjesto rođenja 3. kontakt adresa i telefon 4. kraća biografija 5. prigodna fotografija (nije obavezna).

II) KATEGORIJE A) lokalitet književnost BiH 2. književnost bosanskohercegovačke dijaspore 3. međunarodna književnost B) starosna dob 1. mladi autori: da su napunili17 godina; 2. slobodna kategorija C) mjesto boravka 1. književnost BiH: – da je autor teksta iz BiH; – da je tekst napisan na jednom od jezika govornog područja BiH. 2. Književnost iz dijaspore: – da je autor teksta porijeklom iz BiH; – da je tekst napisan na jednom od jezika govornog područja BiH. 3. Međunarodna književnost: – da je tekst preveden na jedan od jezika govornog područja BiH. D) Izražajne forme – poezija (pjesma, poema); – proza (kratka priča).

III) RADOVE SLATI: – putem E-maila: jaksdz@gmail.com Javni poziv je otvoren do 27.10.2019. godine.

IV) SELEKCIJA RADOVA – Izbor prispjelih poetskih i proznih radova za uvrštavanje u zajedničku zbirku učesnika manifestacije vrši redakcioni tim BZK “Preporod” Gračanica na čelu sa predsjednikom Jakubom Džafićem.– Radovi autora koji ne zadovoljavaju uvjete javnog poziva neće biti razmotreni. Za izabrane radove predviđena su priznanja, uvrštavanje u tradicionalnu zajedničku zbirku i program književnih susreta koji će se održati na dan promocije zbirke u Gračanici. – Izabrani radovi se štampaju na bosanskom jeziku. – Promocija zbirke planira se krajem novembra ili početkom decembra 2019.g. – Rezultati izbora biće objavljeni na web-stranici (www.radiogracanica.ba) do 05.11.2019. god. Napomena: 1. Aplikacijom na ovaj javni poziv autori su saglasni da se njihovi aplicirani autorski radovi mogu objaviti u prigodnim zbirkama u izboru i izdanju organizatora manifestacije, na bosanskom jeziku. 2.Na web-stranici (www.radiogracanica.ba) evidentiraju se prispjele aplikacije. 3. Organizator manifestacije ne preuzima obavezu da prispjele radove objavi na web-stranici (www.radiogracanica.ba), već vrši odabir za prezentaciju. 4. Organizator raspolaže mogućnošću da reducira programske aktivnosti u slučaju ako blagovremeno ne obezbjedi adekvatnu podršku za realizaciju planiranih aktivnosti. 5. Dodatne informacije na tel.: 00387 61 874 093

Generalni pokrovitelj projekta “Avlija br.7”: Grad Gračanica, Gradonačelnik Nusret Helić

Medijski pokrovitelj: Radio Gračanica.

Slični postovi

Back to top button