VijestiVijesti

Delegacija Ambasade Republike Austrije u BiH posjetila MZ Miričina

Delegacija Ambasade Republike Austrije u Bosni i Hercegovini je u utorak, 10.10.2023. godine,  posjetila Mjesnu zajednicu Miričina, Grad Gračanica u sklopu projekta “Eko put od deponije do izletišta 2“, koji je realizovala Nevladina organizacija Centar za obrazovanje razvoj i afirmaciju (NVO CEORA) Gračanica u saradnji sa Vijećem mjesne zajednice Miričina, Javnom ustanovom Osnovna škola Miričina, Udruženjem žena „Miričanke“, Lovačkom sekcijom Miričina, Kulturno-umjetničkim društvom „Sloga“ Miričina, Neformalnom grupom građana „Euro horizonti“ i vrijednim i pitomim mještankama i mještanima MZ Miričina. Projekat je finansiran od strane Ambasade Republike Austrije u Bosni i Hercegovini.

Ambasadu je predstavljala delegacija u sastavu: Dominik Urak – zamjenik ambasadorice Republike Austrije u BiH, Amela Veledar – prevodilac u Ambasadi i koordinator projekta i Hannah Maria Salentinig – praktikantica u Ambasadi. Prijem i posjetu su organizovali članice i članovi navedenih organizacija na čelu sa predsjednicom NVO CEORA, profesoricom Lutvijom Čolo.

Prema planiranom protokolu prijem delegacije je upriličen u bosanskoj sobi u Domu kulture Miričina gdje su im u ugodnom ambijentu ukrašenom različitim rukotvorinama uz bosansku kafu i tradicionalnu hranu, koje su spremile vrijedne članice Udruženja žena „Miričanke“. Zatim je održana interaktivna radionica na temu „Ekološka kultura – upravljanje čvrstim otpadom“ u prostorijama Javne ustanove Osnovna škola „Miričina“, na kojoj je predavač bila predsjednica NVO CEORA, profesorica Lutvija Čolo. Uz prisustvo delegacije učešće su uzeli najviše učenice i učenici, uposlenici, direktor Škole i članovi partnerskih udruženja i mještani.

Zatim je organizovana posjeta izletištu „Miričanski teferiči“ na lokaciji pojasa oko starog željezničkog mosta izgrađenog u periodu Austro-Ugarske monarhije, preko rijeke Spreče.  Predstavljeni su rezultati Projekta: postavljene su klupe, posude za odlaganje čvrstog otpada i informativne table, posađene sadnice medonosnog drveća i ruža što je rezultat ekoloških akcija. Na kraju se u ugodnom prirodnom ambijentu u drvenoj lovačkoj kućici pored mosta razgovaralo o velikim potencijalima navedene lokacije, a članice KUD „Sloga“ Miričina su u narodnim nošnjama predstavile i dio bosanske tradicije.

Dominik Urak, zamjenik ambasadorice Republike Austrije u BiH je istakao da je Projekat prekrasan primjer okupljanja udruženja iz lokalne zajednice i pokazatelj da postoji način da se priroda uljepša i da se ojačaju zajedničke snage. Posebno se zahvalio Nevladinoj organizaciji CEORA koja je zauzela ulogu skupljanja udruženja i spajanja zajedničke snage udruženja koja su učestvovala u Projektu, a posebno se zahvalio na angažovanju djece iz osnovne škole, polazeći od toga da djeca jednog dana treba da preuzmu ono što im je ovaj Projekat pružio i da daju svoj doprinos i na taj način ostave svoj trag i u budućnosti.

Predsjednica NVO CEORA, profesorica Lutvija Čolo je izrazila veliko zadovoljstvo zbog posjete delegacije Ambasade, zahvalila se svim učesnicima, volonterima i partnerskim organizacijama na učešću u svim aktivnostima i fazama Projekta.

EON

Slični postovi

Back to top button