Čaršija

Điđi – Sevdah za moju Gračanicu i BiH

Nihad Kantardžić Điđi - Gračanlija sa adresom u Zagrebu

Nakon nekoliko godina pauze Nihad Kantardžić Điđi, pjevač i muzičar iz Gračanice, koji više od tri decenije živi i radi u Zagrebu, odlučio se na novi muzički projekat. Riječ je o CD-u na kojem će biti šest sevdalinki. Pjesme su snimljene u Zagrebu u studiju „DS“ Dražena Stojčevića, a za muziku je bio zadužen Ilija Spasojević Pazarac. Kantardžić je snimio sevdalinke „Zapjevala sojka ptica“, „Stara staza“, „Snijeg pade na behar na voće“, „Harmoniko moja“, „Višegrade grade“ i „Kad ja pođoh na Bembašu“.

– Ova ideja postoji već dugo i mislim da je sada bilo pravo vrijeme da bude realizirana. Uvijek sam gajio veliku ljubav prema tradicionalnoj bosanskoj pjesmi i redovno na nastupima pjevam sevdalinke. Ovo je moj poklon mojoj Bosni i Gračanici, i dokaz da nisam zaboravio svoje korijene. Želim da i buduće generacije uživaju u sevdalinkama u mojoj izvedbi. Zajedno sa tamburaškim sastavom Ilije Spasojevića Pazarca često nastupam u zagrebačkom restoranu „Sevdah“ i tamo nekoliko sati uživamo u najljepšim tradicionalnim bosanskim pjesmama. U prelijepom ambijentu ovog renomiranog objekta snimit ću uskoro i spotove za sevdalinke. Sevdah ima posebno mjesto u Hrvatskoj, što potvrđuje i činjenica da su koncerti „Sevdah u Lisinskom“ godinama unazad uvijek rasprodati do posljednjeg mjesta– kaže Nihad Kantardžić Điđi. Điđi je pravi majstor za derneke. U Hrvatskoj važi kao omiljeni pjevač brojnih nogometaša, glumaca, sportista… Popularni Gračanlija odličnim repertoarom na nastupima, ali i svadbama uvijek oduševi publiku.

Riječi hvale za njega imaju i Miroslav Ćiro Blažević, Ivan Rakitić, Milan Bandić i Alen Islamović, tako da je Kantardžić pjevao na svadbi njegove kćerke. U karijeri je dobio veliki broj muzičkih nagrada, a jedna od najdražih mu je oskar za najboljeg pjevača u dijaspori, koja mu je zasluženo pripala 2018. godine. Učesnik je i brojnih humanitarnih akcija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. – Van scene sam uvijek vodio miran život daleko od očiju javnosti. Da sam drugačije radio sigurno bi napravio puno više u karijeri. Ipak, ne kajem se zbog toga. Zadovoljan sam svojim životom. Solidno se zaradi i živi, a dio podijelim sa ljudima kojima je potrebna pomoć. Jednostavno, tako su me odgojili – kaže na kraju Nihad Kantardžić.

Điđi je uvijek imao dobar i korektan odnos sa Radio Gračanicom a u prilog tome govori i činjenica da nam je odmah po snimanju ustupio pjesme koje redovno puštamo u našem programu.

 

EON

Slični postovi

Back to top button