Sport

Dobri dani gračaničkog sporta

Kvalitetni nastupi ekipa iznjedrili su i kvalitetne pojedince

Gračanica se ovih dana može pohvaliti sa čak 4 aktuelna reprezentativca BiH u dva sporta. Jučer je selektor mlade nogometne reprezentacije BiH Vinko Marinović objavio spisak pozvanih igrača za kvalifikacionu utakmicu protiv Moldavije. Na spisku se nalaze i dvojica Gračanlija, dva mladića koja trenutno svoju karijeru grade u inostranstvu. Šerbečić je član Rosenborga a Mulahusejnović je u Mariboru. Od njih dvojice se očekuje da kao oni koji već imaju staž u mladoj reprezentaciji uz ostale saigrače budu nosioci igre u novom ciklusu.

Pozive su u rukometnu reprezentaciju BiH krajem prošle sedmice dobila dvojica igrača Rukometnog kluba Gračanica, kapiten Admir Ahmetašević te prvi strijelac lige Dino Hamidović. Zasluženo. Obojica su bili u mladim selekcijama. Ahmetašević je u zadnje vrijeme praktično na svakom spisku selektora Šumana dok je Hamidoviću ovo prvi poziv. Čestitamo našim reprezentativcima.

Pozivi za rukometaše su priznanje i za ljude u klubu, vodstvo i struku da su na ispravnom putu jer pored odličnih rezultata ekipe, nagrada za trud, rad i rezultate su sigurno i ovi pozivi.

Ovo su sigurno nove svijetle stranice gračaničkog sporta, možda i najsvjetlije u historiji. Teško se sjetiti kada je naša općina imala ovoliki broj reprezentativaca jer pored ranije pomenutih u 2019. godini su već aktivni bili Amer Džindić iz Kaskade u juniorskoj futsal reprezentaciji te Amar Dedić iz Red Bull Salzburga, dječak porijeklom iz Orahovice, kapiten kadetske reprezentacije. Tu su nam i odbojkašica Edina Selimović te karatistkinje i košarkaši. Zaista prelijepe informacije. Čestitamo još jednom.

ZA SADA POPRILIČNO USPJEŠNA SPORTSKA SEZONA

Na priču o reprezentativcima nastavljamo priču o uspješnoj sezoni za gračanički sport, jer bez uspješnih klubova, dobrih rezultata i kvalitetnog rada u klubovima ne bi bilo ni reprezentativaca. Za sada je ovo dosta uspješna sezona ali završnu ocjenu ćemo dati tek u aprilu i maju kada bude završavala takmičenja.

Trenutno stanje je sljedeće.

EON

Rukometaši su na 2. mjestu u Premijer ligi BiH sa samo bodom manje od lidera Bosne i sa dobrim šansama za prvo mjesto uoči play offa. Kaskada je u finalu futsal Kupa BiH. Odlični su i naši predstavnici u Drugoj nogometnoj ligi FbiH Sjever gdje ove sezone veoma dobro igraju Mladost i Lokomotiva koji se nalaze u gornjem dijelu tabele.

Dobra situacija je i u kantonalnim nogometnim ligama gdje u Prvoj i Drugoj ligi TK dva prva mjesta drže dva kluba sa područja naše općine. Orahovica je trenutni lider na tabeli Prve lige TK a Pribava je vodeći tim na polusezoni u Drugoj ligi TK Zapad. I ne samo to, u ovom rangu se iza Pribave nalazi i Stjepan Polje.

Košarkaši su prvi na tabeli A2 lige Sjever i samo im je potrebna jedna pobjeda u zadnja dva kola da obezbijede jedno od prva dva mjesta koja vode u play off za A1 ligu. Prvu meč loptu ekipa će imati u narednom kolu za vikend kada im u goste dolazi Željo iz Bihaća, ekipa koja je Gračanlijama nanijela jedini poraz u dosadašnjem dijelu sezone. Ukoliko se domaćini revanširaju gostima obezbijedili bi play off kolo prije kraja a onda bi se u zadnjem borili sa Slobodom II za prvo mjesto.

Nije ovo naravno sve. Tu su nam i sjajni karatisti, džudisti, plesači i drugi sportisti koji zaista na jedan prelijep način ove sezone predstavljaju gračanički sport.

Svaka čast.

Slični postovi

Back to top button