ČaršijaOd posla čaršija

Firma Jukan – eko hrana okićena medaljama u Gradačcu

Završnog dana 48. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije „Dani šljive“ u Gradačcu su dodijeljne medalje za kvalitet izloženih proizvoda. Senzornu analiza uradili su stručnjaci sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Jukan eko-hrana iz Gračanice je dobitnik zlatne medalje za proizvode Damaskna ruža-hidrolat, Muskatna kadulja-hidrolat i Sprej za grlo. Srebrena medalja je dodijeljena za proizvod Ulje ruže i kantariona – Uni sprej za lice i tijelo.

“Tvrdim da je ovo najbolja ruža na svijetu po mirisu, po onome što ona pruža”, kaže Jukan.

Među 105 izlagača iz pet zemalja na  48. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene idustrije “Dani šljive” u Gradačcu, našao se i štand Gračanlije Ibrahima Jukana, pjevača i vlasnika porodične firme “Eko-Jukan hrana”.

Trenutno smo u firmi fokusirani na čudotvornu Damascenu ružu, čije je porijeklo iz Damaska. U BiH su je donijeli Turci. Tvrdim da je ovo najbolja ruža na svijetu po mirisu, po onome što ona pruža. Od nje se dobiva oko 250 proizvoda, dosta u farmaceutskoj industriji. Najbolje je ružino ulje. Ja u svojoj “đul-bašči” trenutno imam 25 hiljada sadnica ove ruže, a trenutno je proširujem za još 10 hiljada. Od nje proizvodimo sirup, sok, liker, a zahvajujući kćerki Ajli koja je kod prof. dr. Midhata Jažića na Tuzanskom univerzitetu diplomirala na ruži Damascena, usvojili smo i destilaciju ruže i proizvodnju hidrolata za kozmetičku industriju. Zahvalni smo prof. Jažiću na stručnoj pomoći – kaže Jukan.

Svi koji su probali sok od Damascene ruže, bili su iznenađeni ukusom i mirisom, pa su tražili i „repete“.


Damaskna ruža otputovala u Ameriku

Opis nije dostupan.

“Komadić Bosne u mojoj američkoj avliji.” – napisano je uz fotografiju Damaskne ruže koju je Bosanka ponijela iz Jukanovog vrta.

“Riječ je o ženi koja živi u Americi, a nama se javila iz Sarajeva sa željom da u Ameriku ponese Damasknu ružu. Njeno ime je Dženana i mi smo joj brzom poštom poslali u Sarajevo, a ona nam je po dolasku u svoj američki dom poslala fotografiju.” – Kazao je Jukan za naš radio.

O firmi “Jukan – eko hrana” i planiranim projektima govorit ćemo u emisji “Od posla Čaršija” u programu RG u četvrtak 9. septembra od 11:05 sati.

 

Slični postovi

Back to top button