Čaršija

Gračanica nije među najzagađenijim gradovima

AIRVISUAL NAPRAVIO VELIKU GREŠKU

Povodom objave rezultata kontrole zraka u svijetu na web stranici AirVisual i rangiranja općine Gračanice na visoko treće mjesto najzagađenijih sredina u BiH i Europi te među 150 najzagađenijih gradova u svijetu, reagirala je Služba za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko pravne poslove općine Gračanica sa upitom vlasniku web portala na kojim lokacijama je vršeno mjerenje i po kojim standardima su obrađeni rezultati mjerenja, odnosno da li su korišteni standardi Europske unije o kvaliteti zraka.

Odgovorom AirVisuala  je potvrđeno da objavljeni podaci nisu tačni, da se ne odnose na Gračanicu i da u Gračanici nema postavljene mjerne stanice za mjerenje zagađenja zraka.

Prethodno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda potvrđeno kako ova ustanova  ovlaštena za kontrolu kvalitete zraka nije upoznata ko je u stvari Air Visual i po kojim parametrima vrši mjerenje kvalitet zraka, dok federalni zavod redovno na svojoj stranici objavljuje podatke o kvaliteti zraka u Federaciji BiH a da se pri tome redovno preuzimaju podaci Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona te kako se analize kvaliteta zraka vrše po EU standardima.

U pisanom odgovoru AirVisuala uz izvinjenje na uznemiravanju građana Gračanice priznaju kako je došlo do pogreške zamjenom mjernog mjesta kvalitete zraka potvrđujući to i koordinatom mjerne stanice.  Navedene koordinate se prema priznanju  Air Visuala  odnose na  Skver u Tuzli a ne u Gračanici.

Služba je u novom dopisu tražila od vlasnika web stranice da objavi na web stranici da su podaci za općinu Gračanica pogrešni i da izvrši ispravku podataka. Općina Gračanica očekuje od nadležnih organa u Federaciji BiH da se javno izjasne o podacima zagađenosti zraka u Federaciji BiH koji plasiraju javnosti  u medijima te da li se isti i po kojim standardima mogu koristiti u radu.

Služba za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko pravne poslove općine Gračanica žali što su građani olako prihvatili objavljene rezultate kao relevantne i uz negativne komentare nastojali da širenjem objave na društvenim mrežama uznemire naše građane.

EON

U isčekivanju ažuriranja podataka na stranici AirVisuala pitanje je da li će  šteta u pogledu ugleda Gračanice, biti ispravljena.

Zabrinjava i to što se sve češće na društvenim mrežama i u medijima objavljuju i djele neprovjerene informacije i vijesti bez provjere kod  ovlaštenih institucija, agencija i zavoda koje nemaju priliku da na svaku lažnu vijest reaguju pravovremeno.

https://opcina-gracanica.ba/wp-content/uploads/2019/03/dopis-za-air-visual-o-podacima-koje-prezentuju-na-web-stranici.pdf

https://opcina-gracanica.ba/wp-content/uploads/2019/03/Odgovor-airvisuala.pdf

 

Slični postovi

Back to top button