Čaršija

Gračaničke humanitarke u akciji za migrante

Priprema se 160 vreća za spavanje

Nepoznat je tačan broj migranata koji su trbuhom za boljim životom krenuli putem Evrope a zagravili u Bosni i Hercegovini. I dok vlasti prebacuju odgovornost sa jednog nivoa vlasti na drugi, humanitarne organizacije već mjesecima pokušavaju ljudima u pokretu olakšati njihov boravak u našoj zemlji.

Humanitarna organizacija MFS Emmaus o migrantima brine od oktobra 2019. godine. od kada svakodnevno za migrante pripremaju po jedan topli obrok. U saradnji sa drugim humanitarnim organizacijama otvoren je dnevni centar gdje osobe u pokretu mogu obaviti higijenu, napuniti telefone i gdje im se može pružiti i potrebna medicinska pomoć.

Na inicijativu humanitarke Nihade Okanović iz Gračanice pokrenuta je  akcija prikupljanja sredstava za šivenje vreća za spavanje namjenjenih migrantima koji se nalaze na području Tuzle . U procesu je izrada 160 vreća za spavanje .

Veliki broj šnajderica odazvao se ovoj akciji.

Vreće je kreirala Hana Kapetanović predsjednica udruženja Tragom tradicije Pribava.

” Vreće su kreirane tako da kada se ne koriste za spavanje, pretvaraju se u ćebad koja će migrante grijati dok hodaju. Vreće pakujemo u praktične torbe u kojima ih mogu nositi sa sobom gdje kod krenu.”

This slideshow requires JavaScript.

Veći broj vreća sašile su šnajderice okupljene oko udruženja Behar iz Škahovice.Prema riječima Nisvete Smajlović – predsjednice udruženja, više od dva mjeseca pri udruženju je aktivna krojačka sekcija u kojoj djeluje 5 žena. U narednom periodu planiraju nabaviti industrijsku mašinu kako bi i dalje mogle pomagati onima koji su u potrebi.

Brojna udruženja sa područja grada bila su voljna učestvovati ali zbog neposjedovanja industrijske  šivaće mašine bila su spriječena.

U akciju su se uključili i dobavljači materijala, vlasnici firme Gir, koji su materijal ustupili po trostruko nižoj cijeni od prodajne.

Brojni građani svojim su individualnim donacijama već podržali akciju a svi ostali će donacijom od 7 KM donirati vreću za jednu osobu u pokretu.

Svi oni koji žele pomoći mogu pozvati Hanu na broj 062 443 857. ili se javiti na  profil Nihade Okanović.

Slični postovi

Back to top button