Sport

Horde Zla Gračanica, Doboj Istok – 10. godišnjica od ubistva Vedrana Puljića

Danas se navršava tačno deset godina od ubistva Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo koji je izgubio život u masovnim neredima uoči utakmice protiv NK Široki Brijeg u neposrednoj blizini stadiona Pecara.

Kobnog 4. oktobra 2009., Vedran je usmrćen hicem iz vatrenog oružja, što je utvrđeno naknadnom obdukcijom. Za njegovo ubistvo osumnjičen je Oliver Knezović iz Širokog Brijega, koji se sam predao i priznao pucanje na navijače, ali je nakon nekoliko dana pobjegao iz pritvora.

Knezović je lišen slobode u Hrvatskoj, a 2017. godine izmijenjena je optužnica prema kojoj se on više nije teretio za ubistvo, nego za pokušaj ubistva i opasnu radnju s obzirom na to da je pucao ne ciljajući nikoga pojedinačno, ali pristajući lišiti života barem jednog navijača.

Ni nakon deset godina istina nije izašla na vidjelo. Krivci za izbijanje nereda i Vedranovu smrt još nisu sankcionisani. Sudski proces i zakonska kazna zaobišli su i druge osobe, koje su ranile još šest navijača FK Sarajevo.

Kolektiv FK Sarajevo još jednom upućuje snažan apel organima pravde Bosne i Hercegovine da ovaj slučaj bude riješen i da se njegovim rješavanjem dozvoli mir svima onima, koji tuguju i žale za Puljićem.

Udruženje navijača FK Sarajevo (UNFKS) je pozvalo sve navijače i građane da danas u 17:00 sati dođu na parking ispred gradskog groblja “Bare”, odakle će se uputiti na mjesto Vedranovog počinka i zajedno mu odati počast. Pozvali su i sve državne institucije da konačno počnu raditi svoj posao.

Navijačima će se u 17:00 sati pridružiti uposlenici Fudbalskog kluba Sarajevo, polaznici Omladinskog pogona FK Sarajevo, te prvotimci koji se trenutno nalaze u glavnom gradu BiH.

Vedran Puljić 04.10.2009. – 04.10.2019.


10-tu godišnjicu od smrti Vedrana Puljića obilježili su navijači Sarajeva iz Gračanice i Doboj Istoka. Popularni Hordaši su sinoć istakli transparente na vidnim mjestima, želeći i na taj način skrenuti pažnju na ovaj događaj, na ovaj gnusni čin ubistva za koji niko još nije odgovarao.

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button