Čaršija

Mjesec dana besplatni PAPA testovi u Općoj bolnici

PAPA test je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se otkrivaju promjene u stanicama vrata maternice, detektira humani papiloma virus a rezultati mogu ukazivati na razvoj raka grlića maternice i u najranijoj fazi, kada su šanse za izlječenje velike.

Javna ustanova Opća bolnica dr Mustafa Beganović Gračanica će u narednih mjesec dana vršiti besplatne nalaze PAPA testova za sve sugrađanke u starosti od 25 do 64 godine.

Opća bolnica ovu akciju će vršiti u saradnji sa Domom zdravlja Gračanica čiji će upslenici upućivati pacijentice na besplatan papa test u bolnicu. Za sam pregled nije potrebna uputnica nego samo ovjerena zdravstvena knjižica.

Nalazi PAPA testa radit će se na odjelu ginekologije svaki radni dan u terminu od 11 do 14 sati.

” Pozivamo sugrađanke da misle na svoje zdravlje te da uzmu učešće u ovoj akciji” kaza o je v.d. direktora Opće bolnice Dr Šemsudin Okanović.

Više informacija sugrađanke mogu dobiti pozivom na broj 035 702 032.

Slikovni rezultat za papa test

U pravilu, prvi PAPA test svaka žena bi trebala uraditi nakon što stupi u spolni odnos sa partnerom, a nakon toga, ukoliko je zdrava, dovoljno je jednom godišnje, kako bi se ustanovilo ukoliko postoje neke anomalije na vratu maternice, infekcije ili rak grlića maternice.

Dva do tri dana prije odlaska na testiranje ne bi trebalo koristiti vaginalne lijekove, kreme, pjene, pudere ili kupke, a također jedan do dva dana prije testa ne bi trebalo imati seksualne odnose.

PAPA test je potpuno bezbolan, a izvodi ga ginekolog dok žena leži na ginekološkom stolu. Uvođenjem spekuluma u rodnicu ginekolog prikazuje vrat maternice te špatulom i četkicom uzima obrisak sa stražnjeg svoda rodnice, rodničkog dijela vrata maternice te iz kanala vrata maternice. Obrisak se s drvene špatule i štapića prenosi na stakalce koje se uranja u alkohol radi fiksiranja (očuvanja) stanica te se boji specijalnom metodom kako bi se uzete stanice mogle mikroskopski analizirati.

Ženama u menopauzi se isto tako preporučuju redovni PAPA testovi. Čak i nakon histerektomije (uklanjanja maternice) je potrebno obaviti barem 3 uzastopna testa sa urednim nalazima kako bi sa sigurnošću ljekar mogao potvrditi da daljnje testiranje nije potrebno (ukoliko pacijentica nije operisana zbog karcinoma grlića).

Redovni PAPA testovi bitno su zadnjih godina uticali na smanjen broj žena oboljelih od raka grlića maternice. Ukoliko se žena redovno testira, rak grlića maternice će se otkriti u samim počecima kada je postotak izlječenja vrlo visok ili će se već u početku žena liječiti od HPV-a, koji je uzročnik raka grlića maternice, prije nego se rak uopšte razvije.

HPV je skupina virusa koji se prenose seksualnim putem i jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija. Neke vrste, ukoliko se ne otkriju na vrijeme, uzrokuju rak grlića maternice, dok su druge bezazlenije i uzrokuju pojavu genitalnih bradavica. Treba naglasiti da gotovo 80% žena u nekom periodu svog života bude zaraženo HPV-om, a najbolji način otkrivanja HPV-a na vrijeme je uraditi testiranje na prisustvo HPV.

Slični postovi

Back to top button