Vijesti

Nakon 10 mjeseci konačno formiranje Vlade TK

Mandatar za sastav Vlade je prof. dr. Denijal Tulumović iz Živinica (SDA)

Na sjednici Kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je održana u petak u prostorijama Skupštine Tuzlanskog kantona, na zahtjev 1/3 poslanika Skupštine zakazana je sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona – hitnog karaktera. Na sjednici će biti razmatran prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Tuzlanskog kantona. Sedma sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona – hitnog karaktera, bit će održana u subotu, 20.jula 2019. godine sa početkom u 10 sati.

Nakon što je prof. dr. Denijal Tulumović (SDA) imenovan za mandatara Vlade Tuzlanskog kantona,  u  skladu sa dogovorom koalicionih partnera, poznata su i imena 12 budućih ministara.

Kada su u pitanju kadorvi iz SDA, ekonomista Suad Mustajbašić iz Teočaka trebao bi voditi Ministarstvo finansija, dok bi inžinjer tehnologije Srđan Mićanović iz Tuzle sjeo u fotelju u Ministarstvu za sport, kulturu i mlade. Profesorica engleskog jezika i magistrica politologije Fahreta Brašnjić, rodom iz Zvornika, a nastanjena u Tinji kod Srebrenika, kandidirana je za ministricu obrazovanja i nauke. Diplomirani kriminalista Elvir Herčinović iz Gradačca kandidat je za ministra pravosuđa i uprave.

Kada su u pitanju ministarstva koja su pripala Savezu za bolju budućnost,  pravnik Elvir Rožnjaković iz Kalesije vodit će Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša, dok će magistar elektrotehnike Edin Buševac iz Tuzle voditi Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja.

Demokratska fronta kandidirala je specijalistkinju dječije stomatologije  dr Dajanu Čolić iz Lukavca za ministricu zdravstva, dok je bivši oficir Armije RBiH Elvir Mujkanović iz Srebrenika kandidat za poziciju ministra za boračka pitanja.

Stranka za BiH za ministra privrede je predložila diplomiranog inženjera mašinstva Asmira Hasića, dok je  diplomirani ekonomista Admir Hrustanović iz Čelića kandidat  za ministra rada, socijalne politike i povratka.

EON

Bivši SDP-ovi poslanici, koji su podržali skupštinsku većinu koju predvodi SDA, predložili su građevinskog inžinjera Sulejmana Brkića iz Lukavca  za ministra unutrašnjih poslova, a  pomoćnika načelnika za privredu, budžet i finansije Mustafu Šakića iz Gradačca za novog ministra poljoprivrede.

Mandatar prof.dr. Denijal Tulumović (SDA)  je istakao da će se u svom radu posebno posvetiti razvoju privrede. Odlučio  je funkciju prihvatiti jer osjeća odgovornost da stanje u Tuzlanskom kantonu učini boljim i kvalitetnijim.”Nadam se da ćemo u što skorije vrijeme formirati Vladu TK  u punom sastavu i da ćemo odmah početi s radom. Mi koji smo sada na čelu Tuzlanskog kantona smo jedna sportska ekipa, a sportisti su naučili i  da pobjeđuju i da gube. Želimo dati najbolje od sebe, podići sve naše resurse i napraviti otklon svega negativnog za budućnost”, izjavio je Tulumović.

Podsjećamo, parlemntarnu većinu u Skupštini  Tuzlanskog kantona čini devet zastupnika SDA, tri zastupnika DF-a, po dva SBB-a i SBiH, poslanici Žarko Vujović Husein Tokić i Smajo Mandžić.

Izvor:  http://tip.ba/2019/07/19/u-subotu-sjednica-skupstine-tk-hitnog-karaktera-potvrdjivanje-vlade-tk-poznati-svi-kandidati-za-ministre-inzinjer-tehnologije-u-ministarstvu-za-sport-kulturu-i-mlade-gradjevinski-inzinjer-minista/

Slični postovi

Back to top button