Čaršija

Negativan prirodni priraštaj zabilježen u Gračanici

Gračanica je godinama unazad, dok se u većini gradova bilježila veća stopa mortaliteta, uprkos svemu bilježila pozitivan prirodni priraštaj.

Kako je kazao Stručni saradnik za društvene djelatnosti i građanska stanja Grada Gračanica Muhamed Beganović u Gračanici je ove godine broj umrlih znatno veći od broja rođenih.

” U 2020. godini na području Gračanice rođeno je 465 djece, u istom periodu umrlo je 561 lice , znači ove godine imamo negativan prirodni prirašaj od 96 više umrlih”.Gledano pojedinačno od 23 gračaničke mjesne zajednice u 7 je bilo više rođenih nego umrlih a to su, Piskavica, Vranovići, Prijeko Brdo, Pribava, Donja i Gornja Lohinja te Lendići. Najbolje stanje je u Pribavi gdje je u 2020. novorođeno 30 beba a umrlih je 15, dok je situacija najalarmantnija u Stjepan Polju gdje je umrlo 60 ljudi a rođena 31 beba.U odnosu na 2019. godinu kada je bilo 560 novorođenih beba, ove godine je u Gračanici je rođeno oko 100 beba manje, njih 465.Broj umrlih je skočio sa 482 na 561 lice.

Kada je riječ o sklapanju brakova i razvodima situacija se u odnosu na prethodnu godinu nije mijenjala.

“U toku 2020. obavljena su 302 vjenčanja, u istom periodu zabilježena 83 razvoda”.

Negativni prirodni priraštaj u Federaciji Bosne i Hercegovine značajno je porastao tokom 2020. godine u odnosu na prethodne godine. Zaključno sa novembrom prema podacima Federalnog zavoda za statistiku bilo je 6.361 više umrlih nego rođenih! Dok broj novorođenih značajno opada iz godine u godinu, a broj umrlih raste.

Uticaj pandemije nije izostao pa se Gračanica ove godine pridružila većini bh gradova i bilježi veći broj umrlih u odnosu na novorođene.

Slični postovi

Back to top button