Čaršija

Specijalni program vježbanja za sve uzraste

Od nedavno je  u Gračanici sa radom počeo specijalni program vježbanja za sve uzraste.
U posljednje  2 godine u Gračanici aktivno radi udruženje za edukaciju djece predškolskog i školskog uzrasta tipa obdaništa, pri kojem ima i produženi boravak u kojem djeca imaju  dodatne programe rada i pomaganja oko izrade zadaća. Od ove godine novitet u sklopu ustanove je tjelesni odgoj  za djecu od 4 do 14 godina.

Aktivnosti tjelesnog odgoja vodi stručna osoba, profesorica tjelesnog i zdravstvenog odgoja i fizioterapeut – Jasmila Halilović Žuna.

” S obzirom da ja vodim tjelesni uočila sam već kod djece od 6 godina nepravilno držanje tijela, spuštena ramena,  koji u kasnijem razvoju mogu izazvati veliki problem oko razvoja djece i zdravstvene probleme druge vrste. Takođe u radu sa djecom u Gimnaziji tokom časa sam uočavala mnoge poremećaje kod učenika te ih usmjeravala na preglede kod fozijatra i davala  preporuke za vježbanje. Iz tog uočavanja  ozbiljnih problema stvorila se savjesna i inicijalna ideja da  toj djeci treba pomoć jer nama trebaju zdrave generacije.” – kaže profesorica Halilović – Žuna.

Djeca se ne kreću, sjede u nepravilnom položaju, nose mnogo više tereta u školskim torbama  nego je predviđeno za njihov uzrast i jačinu kostiju i mišića. Ovo je idealan način da se kod djece stvori zdrava navika za vježbanjem i probudi svijest da vode računa o svom zdravlju i tijelu.

Djeca u vrtiću sa radošću i željom čekaju čas tjelesnog odgoja koji ima veliki uticaj u širem smislu.
U sklopu  aktivnosti u ponudi je  i KOREKTIVNA gimnastika za uzraste djece od 6 do 18 godina.
Tu su i  aktivnosti za mame i nane jer je u gradu vrlo malo ponude  aktivnosti za žene koje žele neki blaži oblik rada iz zdravstvenog razloga , za uzrast 18 do 65 godina.

Rad će se organizovati u grupama u skladu sa potrebama korisnika usluga, te uz pridržavanje epidemioloških mjera.

EON

Više informacija zainteresovani mogu dobiti pozivom na broj 062 597 463

Slični postovi

Back to top button