Čaršija

Specijalni program vježbanja za sve uzraste

Od nedavno je  u Gračanici sa radom počeo specijalni program vježbanja za sve uzraste.
U posljednje  2 godine u Gračanici aktivno radi udruženje za edukaciju djece predškolskog i školskog uzrasta tipa obdaništa, pri kojem ima i produženi boravak u kojem djeca imaju  dodatne programe rada i pomaganja oko izrade zadaća. Od ove godine novitet u sklopu ustanove je tjelesni odgoj  za djecu od 4 do 14 godina.

Aktivnosti tjelesnog odgoja vodi stručna osoba, profesorica tjelesnog i zdravstvenog odgoja i fizioterapeut – Jasmila Halilović Žuna.

” S obzirom da ja vodim tjelesni uočila sam već kod djece od 6 godina nepravilno držanje tijela, spuštena ramena,  koji u kasnijem razvoju mogu izazvati veliki problem oko razvoja djece i zdravstvene probleme druge vrste. Takođe u radu sa djecom u Gimnaziji tokom časa sam uočavala mnoge poremećaje kod učenika te ih usmjeravala na preglede kod fozijatra i davala  preporuke za vježbanje. Iz tog uočavanja  ozbiljnih problema stvorila se savjesna i inicijalna ideja da  toj djeci treba pomoć jer nama trebaju zdrave generacije.” – kaže profesorica Halilović – Žuna.

Djeca se ne kreću, sjede u nepravilnom položaju, nose mnogo više tereta u školskim torbama  nego je predviđeno za njihov uzrast i jačinu kostiju i mišića. Ovo je idealan način da se kod djece stvori zdrava navika za vježbanjem i probudi svijest da vode računa o svom zdravlju i tijelu.

Djeca u vrtiću sa radošću i željom čekaju čas tjelesnog odgoja koji ima veliki uticaj u širem smislu.
U sklopu  aktivnosti u ponudi je  i KOREKTIVNA gimnastika za uzraste djece od 6 do 18 godina.
Tu su i  aktivnosti za mame i nane jer je u gradu vrlo malo ponude  aktivnosti za žene koje žele neki blaži oblik rada iz zdravstvenog razloga , za uzrast 18 do 65 godina.

Rad će se organizovati u grupama u skladu sa potrebama korisnika usluga, te uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Više informacija zainteresovani mogu dobiti pozivom na broj 062 597 463

Slični postovi

Back to top button
Idi na alatnu traku