Događaji

Obilježen Dan pobjede na Visu

Snimak manifestacije poslušajte u programu RG od 21 sat

Jučer (srijeda, 7.8.) je obilježen Dan pobjede na Visu. Program je počeo dolaskom odreda izviđača iz Lukavice, Doboj Istoka i Babića te postrojavanjem boraca, komandanata i ratnih veterana. O značaju pobjede na Visu su govorili gradonačelnik Nusret Helić i komandant Ibrahim Nurkić koji je istakao da su tokom osvajanja i kasnije odbrane Visa poginula 62 borca.

U nastavku programa nastupili su Irfan Kasumović, Jasmina Šehanović, mlada postava hora Nedžm, glavni imam Medžlisa IZ Gračanica Smajo ef. Mustafić koji se sa imamima pomolio za sve stradale a sve je završeno nastupom hora Medžlisa Islamske zajednice Gračanica.

Snimak manifestacije poslušajte u reprizi od 21 sat u programu RG a snimak se nalazi i na našoj web stranici.

This slideshow requires JavaScript.


SA FB STRANICE VETERANI BABIĆA

07.08.1994 godina,konacno došao trenutak da se neprijatelj makne sa koti Vis 692,Javor 598,Bošnjakuša odakle su danima sijali smrt po okolnim civilnim stanovništvom.Poslije dugih priprema na okupu su svi,rijeseni da konačno oslobode ove prostore.Tu je Batal sa svojom 7,on ima najtezi zadatak,ući neprijatelju iza leđa.Tu je Zudo sa svojima,on će sa Okanovim Panterima na Javor.Tu je i Haka sa svojim,on ce na Bošnjakušu.Tu je i Habibčić sa svojima,njemu je pridodan Babićki vod,ni njima nije lahko ,oni moraju s čela.Tu su i Akrepi,tu je i IDV sa Lipsom,tu su i inžinjerci,tu su i komandanti,oni su komandanti BG po pravcima Đžemo ,Bahrija,Smajl,Ibrahim sve je tu spremno dase konacno neprijatelj porazi.U 10 i 20 konačno počinje, Zis sa Sijedog krsa je odpoceo bitku.Gori sve,detonacije na sve strane,neprijatelj se neda ali ni naši ne posustaju.Ubrzo dolazi informarcija Javor oslobođen,bravo momci idemo dalje.Na Bošnjakuši neprijatelj se takode neda,imamo vec dva poginula borca Krajna i Mazalo.Haka uzima kratak odmor,predah,šok zbog pogibije dva borca ali kreće ponovo i konačno i Bošnjakuša oslobođena ostaje još samo Vis.Nemože se čela,Habibčić je odmah ranjen,no tu je Halaba Žuti i Deba, tu ja naš 1. vod,dolazi i 3.vod Babićana predvođeni komandirom čete Mućijom, riješeno da se i to oslobodi.Batalovi momci s leđa rade fantastičan posao ,inžinjerci prave prolaze i konačno u 13 i 40 i Vis je oslobođen uz minimalne gubitke.Poginuo je Ćeman Sulejman pripadnik 7. čete.Ranjeni ima dosta ali naši momci su pokazali hrabrost i odlučnost da se pomenute kote konačno oslobode.Kapa do poda svima koji su na bilo koji način učestovali u oslobađanju,poginulima neka je lahka zemlja Bosanska i da im dragi Allah podari lijepi dženet.

 

Slični postovi

Back to top button