Čaršija

Od hobija do posla: Kako je nastao “Atelje Aida”

Krajem prošle godine Aida Mešić iz Malešića otvorila je svoj krojački atelje. Veliku podršku za pokretanje svog malog biznisa imala je prvenstveno od muža, koji je motivirao da se prošle godine prijavi na USAID-ov program podrške marginaliziranim grupama koji je realiziran u saradnji sa Gradom Gračanica. Njen poslovni plan je prihvaćen te je za pokretanje posla dobila 7 000 KM, što će biti dovoljno da pokrije jednogodišnje doprinose ali je dio novca već uložila za kupovinu krojačkog noža.

Kada je riječ o Aidinoj struci, ona je po završetku Gimnazije Dr Mustafa Kamarić u Gračanici počela raditi u nekadašnjoj kompaniji IT Computers, a nakon zatvaranja iste stekla je prvo krojačko iskustvop u firmi Olimp gdje je radila zajedno sa svojom majkom. “Iskrena da budem, tu me šivenje i nije oduševilo, radila sam mehanički i nisam bila zadovoljna tim poslom, teka nakon prelaska u jednu firmu u Doboj Istoku rodila se ljubav prema krojenju i šivenju, i tu sam ostajala da radim i prekovremeno kako bih usvojila što više znanja.” – kazala je Aida gostujući u programu Radio Gračanice.

Znanje i tehnike krojenja i šivenja Aida je usvajala i na jednom kursu koji je organizovala vlasnica firme MIS tekstil, ali je bila spriječena proći obuku do kraja.

Prve samostalne krojačke poslove od kuće Aida je počela raditi na početku pandemije 2020. godine kada se pojavila velika potražnja za zaštitnim maskama kojih je nedostajalo na tržištu. “Dosta sam maski tada sašila i prodala, a od zarade sam kupila novu šivaću mašinu.”

This slideshow requires JavaScript.

U ponudi Aidinog ateljea trenutno su muške i ženske jakne, dukserice, prsluci, dječiji prsluci, svečane ili svakodnevne haljine i drugo. U saradnji sa drugim firmama Aida izrađuje navlake za anatomske jastuke i nadmadrace.

Trenutno sa Aidom rade i 4 žene koje su na obuci a koje Aida planira uposliti u narednom periodu.

Razgovor sa Aidom poslušajte ovdje.

Slični postovi

Back to top button