Čaršija

OŠ Hasan Kikić – prva sunčana škola u Gračanici

Danas je svečano otvorena fotonaponska elektrana u Osnovnoj Školi “Hasan Kikić” Gračanica, koja je instalirana i u testnoj fazi bila od oktobra prošle godine.

Solarna elektrana instalirana je u okviru  programa pravedne zelene tranzicije, inicijativa Sunčane škole, koja se provodi u pet zamalja zapadnog Balkana, tvrdi Mervan Miraščija izvršni direktor fonda Otvoreno društvo BiH.

Grad Gračanica teži ka tome da postane energetski efikasna sredina, stoga podrška ovom projektu nije izostala ni od lokalne uprave istakao je gradonačelnik Nusret Helić.

U Bosni i Hercegovini su ovim programom obuhvaćene četiri škole, od čega su tri u Tuzlanskom kantonu i to su OŠ „Klokotnica“, OŠ „Hasan Kikić“ u Gračanici i „Prva osnovna škola“ u Živinicama, dok je u entitetu Republika Srpska to Srednjoškolski centar „Vuk Karadžić“ u Loparama. Projekat se nastavlja i do kraja ove godine biće instalirano još 6 do 8 fotonaponskih elektrana u BiH.

Svečanom otvaranju fotonaponske elektrane prisustvovali su Gradonačelnik Nusret Helić, pomoćnik gradonačelnika Senad Smajlović, predstavnici Ministarstva nauke i  obrazovanja TK, direktor Fonda za otvoreno društvo Mervan Miraščija, Damir Miljević iz Centra za održivu energetsku tranziciju RESET, Aida Žugor – direktor Instituta za napredne tehnologije, direktori osnovnih škola sa područja Gračanice, članovi vijeća roditelja te učenici.

This slideshow requires JavaScript.

EON

Slični postovi

Back to top button