Čaršija

Predstavljamo Vam gračaničku poduzetnicu Nidžaru Džebo

Centar Kutak nade je dokaz da je i nemoguće – moguće

U programu Radio Gračanice ugostili smo izvanrednu ženu koja je nakon 16 godina rada u više ustanova i organizacija odlučila pokrenuti privatni biznis.

Džebo Nidžara je diplomirani defektolog-logoped i pedagog senzorne integracije. Živi u Gračanici. Fakultet je završila u Tuzli 2003g, a kasnije i dodatnu edukaciju za senzornu integraciju pedagoga u Beogradu. Trenutno radi u OŠ Miričina kao stručni saradnik logoped, a ujedno je i vlasnik novootvorenog Centra Kutak u Gračanici.

Pitali smo Nidžaru, otkud je potekla ideja za pokretanjem ovog biznisa?

Živjela sam 15 godina u Mostaru, radila sam u Centru Los Rosales koji je jedini takav centar na području HNK. Tamo sam najviše radila sa djecom autističnog spekra. Išla sam i na dodatne edukacije i usavršavanja za rad po posebnim metodama prilagođenim ovoj populaciji. U martu 2020g odlučila sam se sa porodicom vratiti u grad gdje sam odrasla. U razgovoru sa kolegama i prijateljima uvidjela sam da Gračanica nema usluge koje su prilagođene djeci sa teškoćama u razvoju, posebno za djecu autističnog spektra.

 Naravno logopeda ima i moje kolegice odlično obavljaju svoj posao, ali su potrebe sve veće. Djeca su često morala putovati u Lukavac ili Tuzlu da bi imala adekvatne tretmane. Također, usluga procjene i tretmana poremećaja senzorne integracije nije bila dostupna u Gračanici i okolini. Zbog porasta broja djece sa poremećajem senzorne integracije i rezultata koje sam imala u svom radu u senzornoj sobi, zbog nedostatka kadra koji može raditi u sobama senzorne integracije, odlučila sam se na opremanje ove sobe.

U senzornoj sobi dijete uči kroz igru, nije ni svjesno da uči, misli da se igra i zato su rezultati jako dobri, posebno kod djece mlađeg uzrasta. Sve su to bile samo ideje i moje želje da pokrenem jedan takav Centar u Gračanici, ali sve je to zahtjevalo velika finansijska ulaganja. Tada sam od prijateljice saznala da je izašao javni poziv općine Gračanica za pokretanje malih biznisa.Tada sam odlučila okušati svoju sreću i prijaviti se.

Program podrške poduzetništvu mi je bio od velikog značaja. Prvi put u svom životu sam se susrela sa pokretanjem biznisa i sve mi je to bilo nepoznato. Ja volim raditi svoj posao, znam ga raditi, imam ideju, al šta dalje..ne znam zakone, pravni i ekonomski dio posla. Kad je krenuo trening bila sam uzoran učenik i pokušala naučiti što više. Naši treneri su stvarno bili za pohvaliti i strpljivo su nam objašnjavali i pomagali. Na kraju sam uspjela sastaviti svoj biznis plan, prezentirati ga komisiji i osvojiti prvu nagradu. Moj projekat je prošao. Nagradu od 5000KM sam uložila u opremanje senzorne sobe. Oprema za tu sobu je izuzetno skupa, ali neke stvari sam morala i improvizirati i praviti da bi bilo jeftinije a da ima istu funciju. Ostatak novca za opremanje je bio iz vlastitih sredstava ali uspjela sam. Želim se ovim putem još jednom zahvaliti gradu Gračanici i Cafe organizaciji na ukazanom povjerenju.

Centar Kutak nade nudi usluge logopedskih pregleda i tretmana, uslugu procjene senzorne integracije i tretmana poremećaja senzorne integracije.

Ukoliko roditelji primjete da njihovo dijete ima problema sa koncentracijom i pažnjom, teško održava kontakt pogledom, hiperaktivno je, često plače bez posebnog razloga, ima problema sa koordinacijom, preosjetljivo je na neke materijale, zvukove, ima strah od visine i sl, može postojati problem sa senzornom integracijom. Postoji još jedna nova usluga, a to je izrada komunikacijskih knjiga za djecu sa nerazvijenom verbalnom komunikacijom. Knjiga se izrađuje individualno za svako dijete prema njegovim potrebama, sastoji se od piktograma, tj sličica koje prikazuju pojmove (imenice, glagole, prijedloge..), slike su za knjigu pričvršćene čičkom, plastificirane i koriste se za komunikaciju putem slika. Dijete će uzeti sličicu i na taj način iskomunicirati svoju potrebu. Ali, naravno prije toga dijete pomoću PECS metode mora naučiti koristiti slike.

This slideshow requires JavaScript.

Centar Kutak nade je namjenjen osobama svih uzrasta, djeci koji imaju teškoće u govorno-jezičkom razvoju, artikulaciji, tempu govora, teškoće u čitanju i pisanju, djeci sa poremećajima senzorne integracije, ali i odraslim osobama koje su izgubile govor ili imaju teškoće u govoru nakon moždanog udara.

Ono što bih posebno željela istaći jeste da Kutak nade nije isključivo Centar za djecu sa teškoćama u razvoju, namjenjen je i djeci tipičnog razvoja koja imaju problema u govornom razvoju ili senzornoj integraciji. Logoped je osoba koja koriguje govorne poremećaje i dosta djece na ranom uzrastu trebaju pomoć logopeda.

Radno vrijeme se mijenja i prilagođava potrebama roditelja. Pregledi i tretmani se unaprijed zakazuju. Ponedjeljkom i srijedom radim i u prijepodnevnim i u poslijepodnevnim terminima, a utorkom, četvrtkom i petkom uglavnom u poslijepodnevnim. Termini se zakazuju telefonskim putem ili preko viber poruke.

Više informacija doznat ćete ukoliko poslušate ratgovor u programu RG u petak, 26. februara od 10:15, a na facebook profilu  Kutak nade ili web stranici  https://kutak-nade.ba možete saznati ostale pojedinosti.

 

Slični postovi

Back to top button