Vijesti

Projekat “Mala škola meteorologije” u Gračanici

O.Š. Hasan Kikić i Druga osnovna škola u sklopu projekta

U sklopu projekta “Mala škola meteorologije”, koji Osnovna škola Hasan Kikić i Druga osnovna škola Gračanica realizuju zajedno sa Udruženjem meteorologa u Bosni i Hercegovini i Gradu Gračanica, postavljene su meteorološke stanice u OŠ „Hasan Kikić“ i Drugoj OŠ.

„ Prvi puta projekat Mala škola meteorologije došao je 2021. godine kada smo dobili financijsku podršku Grada Gračanice te smo postavili meteorološku stanicu u OŠ Hasan Kikić. Nakon toga dobili smo mnogo podrške u vidu financija gdje smo aktivno krenuli sa implementacijom projekta Mala škola meteorologije. Naša aktivnost na području Grada Gračanica nije još završila, jer ćemo održati niz aktivnosti i radionica za nastavnike i učenike“-  rekao je Bakir Krajinović, meteorolog.

This slideshow requires JavaScript.

Za još efikasnije usvajanje znanja, škole su dobile i dodatnu opremu- geografske karte te postere.

U narednom periodu nastavnici i učenici proći će obuku o korištenju meteo stanica, načinu prikupljanja i obrade meteoroloških podataka te njihovom slanju na mrežu.

Instalirana oprema moći će se koristiti u praktičnoj nastavi iz geografije i fizike. Cilj ovoga projekta jeste da kod najmlađih probudi zanimanje za meteorologiju, pa tako i ekologiju i klimatske promjene.

„ Škola mora biti mjesto gdje će djeca biti prije svega sigurna, mi želimo da u našoj djeci otkrijemo njihove talente. Kroz predmet geografiju oni izvršavaju sve što je predviđeno planom i program, a kroz ovaj projekat će imati mogućnosti da kroz praktičan način analiziraju i bilježe podatke sa ove meteorološke stanice“- rekao je Ifad Kruškić, direktor Druge OŠ.

EON

Fahrija Hasić, nastavnica geografije u OŠ Hasan Kikić kazala je da učenici mogu mjeriti temperaturu, količinu padavina, vjetrove kroz ovu meteorološku stanicu.

Više poslušajte u našoj emisiji Info5 od 17h (08.03.2022).

Slični postovi

Back to top button