Sport

Razija Mujanović boravila u posjeti ŽKK G-Stars Gračanica

Nedavno smo prilikom uzvratne utakmice Evropskog rukometnog kupa između Gračanice i Neve konstatovali da je trener gostujuće ekipe, veliki Dmitri Torgovanov, vjerovatno jedan od najuspješnijih sportista koji su ikada boravili u našem gradu.

Zahvaljujući maloj ekipi entuzijasta iz Ženskog košarkaškog kluba G-Stars Gračanica, danas je u našem gradu boravilo još jedno legendarno sportsko ime, vjerovatno i najveće ikada. Jedna, jedina i neponovljiva Razija Mujanović. Onima malo starijim ljubiteljima sporta apsolutno je nepotrebno objašnjavati veličinu jedne Razije Mujanović. Svi ostali, posebno oni mlađi, koji eventualno nisu upoznati sa likom i djelom članice košarkaške Kuće slavnih, evo zadatka da na internetu pronađu ko je i šta ja Razija Mujanović.

Nećemo ni mi nabrajati sve ono što je Mujanović postigla tokom karijere. Trebalo bi nam previše vremena i prostora. Dovoljno je reći da se radi o jednoj od najboljih sportistkinja u historiji BiH koja je značajan trag ostavila i globalno gledajući kada je u pitanju svijet košarke.

ŽKK G-Stars Gračanica postoji tek 7 godina. Nikada prije u Gračanici nije bilo ženskog košarkaškog kluba. Sve dok se nije pojavila bivša košarkašica, također reprezentativka, Alma Softić. Počelo je skromno da bi danas u klubu bilo preko 50 djevojčica raznih uzrasta. Tu su i selekcije koje se takmiče u ligi, na turnirima. A kako se radi u klubu dovoljno govori i podatak da G-Stars već ima nekoliko košarkašica u omladinskim selekcijama.

Osnivačica kluba Alma Softić najavljuje nove aktivnosti, takmičenje u ženskoj A1 ligi BiH. To bi kako kaže bio još jedan korak naprijed.

A o tome kako je uspjela organizovati da jedno ovako veliko košarkaško ime dođe u posjetu klubu, kazala je:

  • Ja vjerujem da smo mi našim radom pokazali da Gračanicu polahko postavljamo na žensku košarkašku mapu BiH. To su vidjeli i drugi. Dobro, sigurno da je bitan faktor u cijeloj ovoj priči činjenica da smo Raza i ja prijateljice još od zajedničkih nastupa u reprezentaciji. Dugo već tinja ova ideja, dugo smo razmišljali, dogovarali i na kraju i dogovorili. Čast nam je i zadovoljstvo da smo domaćini našoj košarkaškoj ikoni.

Softić je sigurno najzaslužnija za sve ovo lijepo što se dešava kada je u pitanju ženska košarka u Gračanici. Razija Mujanović je kazala da je ideja o posjeti već dugo živa ali da se zbog obaveza dogodila tek danas. Dodala je:

  • Nakon aktivne košarkaške karijere ostala sam vezana uz ovaj sport koji je praktično odredio i čitav moj život. Bilo je logično da ostanem u košarci. Danas sam uposlena kao tim menadžer svih ženskih košarkaških selekcija. Jedan od zadataka koji sam sebi zadala jeste i ovo što radimo. Promocija košarke širom BiH. Putujemo, radimo, posjećujemo klubove, upoznajemo se sa njihovim radom. U planu je formiranje svih omladinskih selekcija a mi ćemo praviti kampove, treninge, upoznavati se sa tim mladim košarkašicama koje bi koliko sutra trebale biti naša budućnost.
  • Ovakve manje sredine su uvijek bile pravi inkubator kvalitetnih košarkašica i ne sumnjam da i među ovim djevojčicama u Gračanici sigurno ima potencijala da sutra nose dres reprezentacije – kazala je u dijelu svog izlaganja Razija Mujanović.

U Gračanici je zajedno sa Razijom Mujanović boravio i generalni sekretar KS BiH, Amer Čolan. Gosti su po dolasku uručili i prigodne poklone domaćinima. Radi se o 20 košarkaških lopti a poseban poklon je dobila najmlađa članica kluba.

  • Dobre stvari se u posljednje vrijeme dešavaju u našoj košarci. Muška i ženska selekcija su izborile plasman na evropsko prvenstvo u planu su kampovi za sve mlađe selekcije, bit ćemo domaćini i nekim drugim aktivnostima. Tu su pripreme selekcija a pronađemo evo i malo vremena da putujemo širom BiH, posjećujemo klubove, da se upoznamo sa njihovim radom, ostvarujemo saradnju, jednom rječju da promovišemo košarku.
  • Sve čestitke domaćinima. Najbolji dokaz kvalitetnog rada je ova brojnost u omladinskim kategorijama. Od nas će ovakve priče uvijek imati podršku.

Druženje je nastavljeno kroz trening i rad na terenu.

Galeriju fotografija možete pogledati na FB stranici Radio Gračanica kao i na stranici ŽKK G-Stars Gračanica. Opširnije razgovore sa gostima emitujemo u ponedjeljak u programu RG.

dav

 

Slični postovi

Back to top button